Сергій Бондар: «Технічні рішення РГК виводять газорозподільну галузь України на європейський рівень»

«Регіональна газова компанія» відома тим, що активно впроваджує сучасні технічні рішення, як на рівні «заліза», так і власного програмного забезпечення в сфері розподілу газу.

РГК збудувала заводи з виробництва обладнання для газорозподільчої галузі, стандартизувала велику кількість виробничих процесів, почала програму впровадження smart-лічильників. Фахівці газорозподільних компаній здійснюють редизайн мереж з урахуванням актуальних потреб клієнтів. Також за останні 3 роки RGC створила унікальну для України систему логістики, яка включає міжнародні контракти.

Компанія співпрацює з українськими та європейськими партнерами, наприклад, українські газовидобувники привозять на метрологічні центри RGC Metering свої лічильники на повірку. Детальніше про нові технології в газорозподільчій галузі читайте в інтерв’ю технічного директора «Регіональної газової компанії» Сергія Бондаря.


ГАЗОВИЙ HARD & SOFT

РГК називає себе виробничо-технологічною компанією, яка системно впроваджує найсучасніші технології. Хоча для пересічного українця робота працівників газорозподільних компаній мало чим відрізняється – люди в помаранчевих жилетах та й усе. То чим ви відрізняєтеся від інших?


Почнемо з того, що РГК спеціалізується на операційних, виробничих, інжинірингових та R&D рішеннях для газорозподілу. За останні роки нам вдалося перетворити газорозподільні підприємства на компанії європейського рівня.

Ми завершуємо наскрізну діджиталізацію: штучний інтелект розпізнає показання лічильників, аварійники користуються «газовим Google Maps», є програмні комплекси, які отримують дані з десятків тисяч вузлів обліку по всій країні, а також розраховують необхідну потужність газопроводів в окремих населених пунктах. Співробітники газорозподільних компаній мають на «озброєнні» лазерні витокошукачі, планшети з картами газових мереж, автомобільні лабораторії. Тому нинішні газовики не мають нічого спільного зі стереотипним представником комунальних служб.

Але так було не завжди. Ми починали з таких самих умов, що були в інших операторів ГРМ.


Яким був «ландшафт» галузі, коли ви взялися до змін?

Інновації розпочалися кілька років тому з усунення прогалин в законодавстві. В Україні взагалі не існувало вимог до будівництва газопроводів: старі стандарти були повністю скасовані, а нові – ще не впроваджені.

Необхідно було заповнювати нормативно-правове поле. За останні три роки, в тому числі із залученням наших спеціалістів, в Україні було імплементовано понад 10 міжнародних стандартів, що встановили базові вимоги до проектування, експлуатації, ремонту та обслуговування газопроводів.

Ми міркували, які стандарти мають бути прийняті першими, самі оплачували роботи з розробки та впровадження. Ці стандарти «підняли» до європейського рівня одразу всю газорозподільну галузь України.

На сьогодні ми впроваджуємо європейські стандарти щодо біометану та інших альтернативних джерел енергії. Разом із державними установами розробляємо кодекс усталеної практики, яка узагальнить всі стандарти та встановить єдиний стандарт для газорозподільних мереж в Україні.


Мені здається, що перелопачувати стандарти галузі ви почали не з любові до «чистого мистецтва»... Напевно, у вас були стимули і як у бізнесу.

Ви праві: справа, принаймні частково, і в грошах.

У порівнянні з європейськими операторами газових мереж, інвестиції, закладені в тарифи в Україні, є недостатніми. Суми, які можемо виділяти на підтримання технічного стану мереж, в 50 разів менше, ніж в країнах ЄС. Щоб мати спроможність інвестувати, ми пішли шляхом стандартизації та уніфікації.

Наприклад, коли клієнт просить розробити проект газифікації будинку чи квартири, то проектант не розробляє щоразу все з нуля. Він користується уніфікованими шаблонами технічних рішень, які ми затвердили з держінститутами, і з цієї мозаїки – як конструктор Lego – набирає проектне рішення з прив’язкою до місцевості. Для кожного рішення прописано уніфіковані матеріали. Це одразу здешевлює вартість роботи за кожним проектом на 30-40%.

Всього розроблено понад 10 тисяч уніфікованих технічних та проектних рішень.


Ви маєте на увазі однакові рішення для різних міст та регіонів?

Так. Наведу мій улюблений приклад. Раніше для звичайного лічильника у нас було близько 16 приєднувальних розмірів. Це діаметри різьбових з’єднань лічильників до газових мереж у будинку або квартирі. На додачу ще чотири різновиди різьби – тобто 48 (!) різних варіантів підключення.

Через відсутність уніфікації та стандартизації слюсар, який їхав міняти лічильник, мав брати з собою 48 різних лічильників! На сьогодні ми запровадили один розмір з’єднання, що дозволило скоротити вартість обслуговування в рази. В кінцевому результаті – це економить кошти клієнтів.

Це стосується не лише лічильників, але й всіх вузлів та агрегатів. Наприклад, у шафових газорегулювальних пунктах у 12 разів скоротили кількість різьбових з’єднань, щоб зменшити виробничо-технологічні втрати газу.

Але перехід на нові стандарти потребував високотехнологічних рішень та відповідного класу обладнання.

Оскільки в Україні такого не виробляли, вирішили, що необхідно самим побудувати нові високотехнологічні заводи. Перший завод з трьох, який увійшов у проект RGC Production, було збудовано в травні 2019 року. У наступні роки будувалося по заводу.


Виробничий процес на майданчику одного із заводів RGC Production

Якість нашого обладнання, яке показували на виставках в Європі, високо оцінили відвідувачі, адже точність його збирання визначається десятими долями міліметра.


Це висока точність. Як її досягають?

Всі зварювальні роботи на заводах проводяться роботами з використанням комплектуючих провідних світових виробників, наприклад, італійських компаній Pietro Fiorentini та Cavagna Group. Це виробники першого ешелону.

Також ми застосували найбільш передові технології фарбування. Якщо раніше шафи фарбували вручну і вже через 3 роки на них з'являлася іржа, то із застосуванням порошкового полімерно-пластичного фарбування мінімальний строк служби обладнання зріс до 10-12 років.

Щоб у будь-який момент бути спроможними виготовити необхідну кількість продукції, в РГК створили Міжнародний логістичний центр. Це найбільш ефективний центр закупівлі складових частин – жодна співставна за розмірами компанія в Україні не купує дешевше, ніж ми.

Центр має понад 150 прямих договорів з українськими та іноземними виробниками обладнання. Він не працює з дилерами чи посередниками. Обладнання надходить без націнок та з найвищим рівнем якості – ризик фальсифікату повністю виключений.

Продукцію RGC Production купують не лише наші оператори ГРМ, але й забудовники та інші компанії.


ВІД «ЗАЛІЗА» ДО IT-РІШЕНЬ

РГК останнім часом все частіше говорить про свої цифрові проекти. Як стався перехід від засувок та вентилів до «цифри»?

Коли ми почали виробляти складне і високотехнологічне обладнання, то зрозуміли, що компанія має створити своє конструкторське бюро. Так з’явився підрозділ Research&Development. Він займається розробкою передових технічних рішень – такими як системи телеметрії, «розумні» лічильники та інші технології.


До речі, про розумні лічильники – а що вони дають споживачу? Чи виправдовує себе їхнє встановлення?

«Розумні» лічильники можуть дистанційно передавати показники, а за необхідності – перерахувати кубометри газу в кіловат-години. Через війну в Україні відклали перехід на облік газу в енергетичних одиницях, але коли це все ж відбудеться, власники смартлічильників не відчують жодних складнощів. Діє принцип «встановив і забув» – жодних дзвінків операторам чи передачі показників щомісяця.

Споживачі та Оператори ГРМ завдяки розумним лічильникам можуть отримувати інформацію про погодинні навантаження в мережі, а якщо стається витік газу – дізнаватися і про це.

В чому була унікальність підходу РГК? Якщо європейці просто міняли старі лічильники на «розумні» і це було досить дорого, ми ж пішли шляхом доповнення наявних лічильників електронним блоком. Споживач отримує той самий функціонал, але це в рази дешевше, ніж новий смартлічильник.

Електронний блок, який доповнює звичайний лічильник, забезпечуючи функціонал смартлічильника.


Скільки «розумних» лічильників вже встановлено?

На сьогодні придбали та встановили близько 30 тисяч «розумних» лічильників. Цю групу клієнтів використовують як індикативну для нашої роботи, в тому числі для прогнозування споживання газу.


Електронний блок розміщується поряд з наявним лічильником газу?

Є два виконання: блок можна поставити під лічильник (його розміри адаптовані), і другий варіант – готовий «розумний» лічильник. Тобто, ми можемо модернізувати старий лічильник, а можемо і встановити повністю новий.


Ви встановили такі лічильники і для промисловості, і для побутових споживачів?

На сьогодні подібне рішення є лише для населення та невеликих підприємств, які використовують побутові прилади обліку. Лічильники для промисловості на стадії розробки. Зазначу, що на виставці в Італії європейські колеги високо оцінили наші підходи, нас запросили й в інші країни. Сподіваємося, що будемо масштабувати ці проекти, в тому числі й за межі України.


Паралельно із заводами ми збудували метрологічний центр і завершуємо будівництво другого. Центр здійснює автоматичну повірку газових лічильників (як промислових, так і побутових) за принципом smart factory.

Функція оператора метрологічного центру зводиться до того, що він вивантажує лічильник і ставить його на повірочний стенд. Спеціальне обладнання знімає всі параметри, а комп’ютер робить висновок про надійність роботи приладу. Участь людини – мінімальна.

Для облаштування метрологічних центрів компанія придбала передове обладнання німецької фірми inotech Meter Calibration Systems GmbH. Такого рівня центрів немає не лише в Україні, але й у Східній Європі.


Це були нашіінвестиції, адже ми розуміємо, що газ – це енергія, а енергію треба вимірюватимаксимально точно. Якщо раніше за день повірку проходили 40 лічильників, тозараз – 200. З процесу усунули людський фактор та збільшили продуктивність.

Попри воєнніумови, такий центр працює в Харкові. Він дає гарантований чіткий результат –про це свідчить інтерес до них серед партнерів з видобувних компаній та«Оператора ГТС України».

Другий центрплануємо запустити в кінці вересня в Івано-Франківську.


Ви згадали протелеметрію. Розкажіть про неї детальніше.

Що такетелеметрія, що вона дає? Наприклад, якщо у вас тиск газу в мережі поступовознижується з високого до низького, телеметрія в автоматичному режимі можекоригувати роботу першого регулятора залежно від його навантаження. Цевідбувається всюди, адже клієнтське обладнання працює на низькому тиску газу.Тому він поступово знижується з моменту, коли газорозподільна компанія приймаєцей газ на ГРС.

Також часто внаселених пунктах прокладаються мережі середнього тиску. Тоді тиск понижуєтьсядля кожного споживача окремо на вході в будинок – в блочній мінішафі, в якійвстановлюється лічильник і регулятор тиску разом.

Так от телеметріяможе автоматично і правильно коригувати роботу, наприклад, 10 регуляторів,зменшуючи зношування обладнання, витрати енергії на транспортування газу. Якщопри аваріях тиски йдуть надмірно вгору або вниз, відбувається автоматичневід’єднання частини мережі, щоб не було вибуху.

Одне з останніхknow-how – метод непрямого обліку: регулятор не лише знижує тиск, але й вимірюєвитрату газу. Ми знаємо, скільки та в якому напрямку пішло газу.

Внаслідоквстановлення систем телеметрії на всьому шляху газу до споживача оператори ГРМможуть в режимі реального часу отримувати дані про обсяги, тиск температуругазу і навіть інформацію про нештатні ситуації.

Ми рухаємося уцьому питанні у двох напрямах – вивчаємо передові європейські технології тапаралельно розробляємо свої. Вдалося переконати державні компанії та органи, щотреба все прописати нормативно. І відповідні зміни до нормативки були внесені –інакше б ми не могли оснащувати газові мережі системами телеметрії за тарифнікошти.

НашR&D-підрозділ на сьогодні працює над створенням власного лічильника,найближчим часом з’явиться лічильник українського виробництва.


ОЦИФРОВКАВСІЄЇ КОМПАНІЇ

Також миінвестуємо в програмне забезпечення, оцифрування всіх бізнес-процесів. У цьомуйдемо на одному рівні з Європою.


Ви купуєте чирозробляєте софт?

Майже всепрограмне забезпечення розробляємо самостійно. У нас у штаті є 150 програмістівта інших IT-спеціалістів, в тому числі ті, які розробляють програмнезабезпечення. Завдання для програмістів ставлять люди, які працюють в полі. Мипридбали всього лише дві програми – софт для створення 3D-моделі і Simone(програмний пакет для моделювання та оптимізації транспортування та розподілугазу). Все інше – власні розробки. Це результат спільної роботи технарів тапрограмістів.

Ми вже оцифрували30% документів наших диспетчерських служб завдяки модулю Workforce management.Ми склали технологічні карти під кожен тип професіїі обсяг робіт, щоб уникатидублювання функцій. Це нам дозволило оптимізувати процес та знизити операційнівитрати.

Якщо ранішеспівробітникам потрібно було заповнювати бланки, вести журнали, то тепер вонипрацюють зі смартфонами і планшетами. Тепер в електронному вигляді фіксуєтьсяінформація, хто і які матеріали отримав, які обмінні фонди отримав, куди пішові які роботи виконував.

Диджитадізаціятільки цих процесів дозволило підвищити ефективність роботи технічних служб на30%. Ми плануємо продовжувати цю роботу: вся інформація буде в електронномуархіві і нічого вже не буде втрачено. Ми зможемо побачити роботу кожної людини,її ефективність.

Серед такихрозробок – 3D технагляд. Він дозволяє здійснювати віддалений технічний наглядза виконанням робіт. Цей програмний продукт розраховує обсяги та вартість робіт(наприклад, якщо потрібно викопати траншею під новий газопровід). Програмнийкомплекс повністю усунув людський фактор – приписки просто не можливі. Програмавсе рахує автоматично, і я не думаю, що якась державна компанія може такимпохвалитися.

Тільки-но уявіть:працівник може зняти відео ділянки газопроводу на телефон, а програма обробитьце відео і створить віртуальні 3D-моделі газопроводів. Схема мережі, глибиназалягання, наявність поряд інших комунікацій (водопроводів, теплових трас), – івсе це з точністю до 5 см!

Ми можемоподивитися, як було до початку робіт, як було під час їх виконання і як стало врезультаті.

Ми оцифрували всінаші газопроводи в Україні – це сотні тисяч кілометрів мереж! Ця робота зайняла8 років. Ми пройшли з GPS-трекерами всі підземні труби, які були збудовані зпочатку 1960-х років, та всю зібрану інформацію завели до геоінформаційноїсистеми RGC GIS. Якщо раніше ніхто точно не знав, де розташовані труби, тозараз проблема зникла. На сьогодні це унікальна база даних. Заразгеоінформаційну систему доповнюємо 3D-моделями.

Виходячи зінформації про стан газових мереж, у системі управління активами RGC Asset Managementпланується закупівля обладнання, транспорту, обсяг інвестицій. Але ця системаширша – вона дає можливість планувати експлуатаційні та інвестиційні витрати вмасштабах компанії. Вона дає змогу планувати інвестиції і витрати як длягазових мереж і обладнання, так і автомобілів, обладнання, інструментів.


За допомогою RGCAsset Management ми формуємо короткострокові чи довгострокові інвестиційніпрограми. Якщо було визначено, що газопровід в аварійному стані, то програмайого автоматично включає в перелік на заміну.

Для оцінкивикористовується 10-бальна шкала: якщо у газопроводу 10 балів – він йде назаміну, якщо в нього 7 балів – може ще рік попрацювати. Таким чином, програмабез участі людини формує плани – як по операційним, так і по капітальним інвестиціям.

Дуже важливийблок – це система SCADA, яка збирає інформацію від всіх пристроїв дистанційноїпередачі даних, встановлених на мережах.

Щодня вонаотримує близько 100 тисяч повідомлень, з 50 тисяч вузлів обліку газу. Самасистема розрахована для масштабування і може отримувати інформацію від 1 млнпристроїв.

SCADA пов’язана зіншими програмами: якщо інформація прийшла із вузла обліку, вона передаєтьсяпрограмі RGC Balancing, RGC ADS якщо це дані від телеметрії, вони передаютьсядиспетчерам, щоб повідомити про ту чи іншу ситуацію. Система сама розподіляєінформацію за типами та передає її в належний підрозділ.


Ми були в Італії і розповіли про свій досвід італійським колегам. Вони були вражені – в них системи SCADA в таких масштабах не працюють.

Система RGC Balancing, до речі, – також наша розробка. Вона працює з 2017 року. До створення платформи «ОГТСУ» саме за її допомогою здійснювалося добове балансування Україна. З травня 2019 року всі перейшли на платформу держкомпанії. Ми в себе залишили тільки фізичне балансування. Система може звести баланс газу хоч по кожній вулиці – якщо десь станеться витік газу, оператори на те місце можуть відправити ремонтну бригаду.

Всі ці продукти – SCADA, RGC GIS, а також програмний комплекс Simone, за допомогою якого ми моделюємо газопостачання певного населеного пункту, дають нам можливість зрозуміти, де необхідно проводити редизайн та оптимізацію мереж.

Українські газорозподільні мережі були розраховані на прокачування 120 млрд куб м, на сьогодні прокачуємо 25 млрд куб м. Зрозуміло, що є багато надлишкових потужностей, на обслуговування яких потрібні люди, технологічний газ та ін. Наприклад, для одного з населених пунктів Simone показав, що 20 із 38 шафових газорегулювальних пунктів є зайвими.


Simone показує, які саме шафи чи інше обладнання зайве?

Так, вона виконує моделювання. Коли замінюємо якісь газопроводи, то враховуємо проекти редизайну. Система, наприклад, визначає, що цю трубу треба замінити трубою меншого діаметру. Ми оптимізуємо потужності, щоб зменшити свої витрати – а врешті і витрати клієнтів.

До речі, на міжнародній конференції з питань відновлення України в Лугано обговорювалися питання оптимізації газових мереж, наголошували на її необхідності. Але зараз інвестиційних коштів Операторів ГРМ вистачає тільки на пілотні проекти.