Шкільний ланч-бокс із користю для здоров'я

Шкільний ланч-бокс із користю для здоров'я
Багато українських школярів в умовно безпечніших містах вперше за кілька років повернулися за парти, де, попри війну, триває впровадження реформи шкільного харчування. Це дуже важливі зміни, тож закликаємо батьків привертати увагу на те, чим годують дітей у шкільних їдальнях, та на те, що пропонують у буфетах. І хоча більшість прийомів їжі діти мають вдома, вони також часто беруть із собою перекуси до школи. Як зробити наповнення ланч-боксу корисним для дитини?

Про Реформу шкільного харчування, особливості дитячого харчування в умовах воєнного стану та формування корисного ланч-боксу розповіла головна спеціалістка управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетроській області Маргарита Малишева під час пресконференції у ІА «Оперативна служба новин».

  1. Залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з’їдять страви, які допомагали складати. Будьте креативними та робіть ланч-бокси яскравими, додавайте різні продукти.
  2. Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості. До таких належать продукти з високим вмістом білка (хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир, яйця тощо).
  3. Готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба. Варто привчати дитину до нього поступово – спочатку спробуйте приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба та однієї скибочки цільнозернового хліба.
  4. Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні «намазки».
  5. Обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м’ясо (наприклад, курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
  6. Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі. Обирайте помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю. В окреме відділення ланч-боксу покладіть нежирний хумус чи інший соус — з ним дітям буде смачніше їсти овочі.
  7. Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з’їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не коричневіли. У зимовий сезон можна давати консервовані фрукти без додавання цукру.
  8. Замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть ланч-бокс корисні сухофрукти, наприклад, родзинки та курагу. Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво.
  9. Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
  10. Якщо сир містить багато жиру і солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.

Маргарита Малишева нагадала, що з 2021 року запрацювала Реформа шкільного харчуванняпідегідоюПершої Леді України. Реформа основана на формуванні принципів здорового харчування. Одночасно Урядом затверджено постанову щодо Порядку з організації харчування у закладах освіти. Постановою визначено ряд обмежень щодо шкідливих продуктів харчування у раціоні дітей, які харчуються у закладах освіти. Зокрема обмежено споживання солі, цукру, жирів, виключено споживання ковбасних виробів, консервації, харчових продуктів з додаванням синтетичних барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку, консервантів тощо, заборонено будь-які газовані напої, а також ряд багатокомпонентних страв, що можуть стати причиною епідускладнень. Змінено норми споживання основних харчових продуктів у бік збільшення корисних харчових продуктів, зокрема 75% раціону мають складати продукти рослинного походження. Крім того, регламентовано вимоги щодо організації харчування для дітей з особливими дієтичними потребами.  

Задля запровадження реформи затверджено Стратегію реформи шкільного харчування на період до 2027 року. Прерогативою Реформи є питання якості, безпечності та доступності харчування (реконструкція, оновлення матеріально-технічної бази, навчання персоналу, запровадження системи управління безпечності харчових продуктів – НАССР – зниження ризиків, які пов’язані з харчовими отруєннями, для удосконалення продуктів харчування та процесів їхнього виробництва, а не лише для дотримання вимог законодавства).