Шкільний обід менш ніж за годину: під час регіонального форуму у Дніпрі приготували меню на понад 600 людей

Італійський суп мінестроне, авторські салати, декілька видів гарнірів та котлети по-домашньому. На регіональному форумі «Реформа системи шкільного харчування» у Дніпрі приготували варіант сучасного шкільного меню. 8 страв менш ніж за годину на понад 600 людей. Кухарі використовували сучасні технології та обладнання. Про це повідомляє прес-служба Дніпропетровської ОДА.

Шкільний обід менш ніж за годину: під час регіонального форуму у Дніпрі приготували меню на понад 600 людей
«На Дніпропетровщині – найбільший шкільний контингент в Україні. Понад 338 тис дітей навчаються у 841 закладі середньої освіти. Тож вкрай важливо готувати для них корисні й смачні обіди», – зазначила заступниця голови Дніпропетровської облдержадміністрації Ольга Горб.

Кулінарний майстер-клас – практична панель масштабного регіонального форуму, присвяченого реформі системи шкільного харчування.

Приготувати повноцінний обід для більш ніж 600 людей взялися 4 кухарі Національної асоціації громадського харчування.

В меню овочевий суп мінестроне, м’ясні й рибні котлети, плов з куркою, гарніри на вибір: гречана каша або булгур з овочами. Два види салатів: один з морквою та яблуком під соусом вінегрет, інший – з капусти й огірків, притрушений насінням фенхелю. Окремо на десерт – творожна запіканка. А ще компот з ягодами і м’ятою.

Рецепти страв запропоновані зірковим «майстер-шефом», засновником соціального проєкту CultFood, кулінарним експертом і ресторатором Євгеном Клопотенко.

Використовували потужне промислове обладнання: пароконвектомат і велику мультифункціональну теплову сковороду.

«Урок готуємо, перерву – годуємо. Така наша філософія. Аби діти отримували свіжі та естетичні обіди», – сказав голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк.

«Потрібні комплексні зміни. Починаючи від проєкту того, як повинен виглядати харчоблок. Закінчуючи концепцією різноманітного меню і навчанням персоналу. Так як нині готують на деяких шкільних кухнях – застарілий та неефективний підхід. Ми продемонстрували сучасний», – додав кухар, шеф-технолог Національної асоціації громадського харчування Богдан Венгер.

Скуштувати запросили представників територіальних громад, директорів шкіл, представників управлінь і департаментів освіти та науки з шести областей України.

«Обома руками підтримуємо реформу шкільного харчування. Нині впроваджуємо її елементи. Дуже добре, коли дітки отримують кожного дня свіжі овочі та фрукти», – сказала начальниця відділу освіти, культури, молоді і спорту Юр’ївської селищної ради Олена Курбатова.

Додала, що вже виникла ідея підписати меморандум із Національною асоціацією громадського харчування. Аби провести навчання кухарів. Адже для опорної школи отримали сучасне обладнання. Схоже на те, яке використовували на майстер-класі.