Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять апостола Матвія

Успенський піст. Вінчання не здійснюється.

Сьогодні православні молитовно вшановують пам'ять апостола Матвія

Сьогодні, 22 серпня, православні молитовно вшановують пам'ять апостола Матвія. Він з дитинства вивчав Слово Боже. У той день, коли Ісус явив себе світові, Матвій повірив у нього і слідував за ним, за що був обраний до числа 70 учнів. На його честь люди відзначають народне свято 22 серпня – день Матвія.

Він був обраний до числа 12 апостолів замість Юди, проповідував Євангеліє в Єрусалимі та Юдеї. Багато подорожував світом з проповідями про Слово Боже. Багатьох людей навернув у християнську віру.

Одного разу юдейський первосвященик Анан, який ненавидів Христа і дав наказ убити апостола Якова, наказав схопити Матвія і представити на суд. На суді Матвій сповідував християнство і говорив, що Ісус – єдиний Месія і істинний Бог. За це його побили камінням, а потім відсікли голову. Смерть за Христа і вінець мученика апостол Матвій сприйняв близько 63 роки.

Також у цей день у православному календарі Собор Соловецьких святих та день пам'яті таких святих: прп. Псоя Єгипетського (IV), мчч. Іуліана, Маркіана, Іоанна, Якова, Алексія, Димитрія, Фотія, Петра, Леонтія, Марії патрикії, протоспафарія Григорія та двох юнаків, за ікону Христа постраждалих (730), мч. Антонія Олександрійського.