Сьогодні православні шанують пам'ять святої преподобномучениці Євдокії

Посту немає...

Сьогодні православні шанують пам'ять святої преподобномучениці Євдокії

Сьогодні, 14 березня, у православній церкві вшановують пам'ять преподобномучениці Євдокії.

Свята Євдокія була самарянкою за народженням. Жила вона в Іліополі Фінікійському за часів Римського імператора Траяна (98-117 рр.). Відрізняючись у молодості рідкісною красою і стрункістю, Євдокія вела гріховне життя, торгуючи своїм тілом. Багаті женихи і шанувальники приїжджали до Євдокії з різних країн, тож вона згодом стала дуже заможною і користувалася шаною у місцевої влади. 

Господь, бажаючи врятувати душу Євдокії від вічної погибелі, влаштував так, що один старий чернець на ім'я Герман відвідав місцевість, де жила Євдокія. Герман мав звичай вголос читати Святе Письмо, і Євдокія випадково почула, коли він читав передбачення про Друге пришестя Христа і про Страшний суд.

Це читання справило велике враження і збентежило Євдокію, бо вона зрозуміла, що саме на неї, грішницю, очікують покарання, передбачені в Біблії. Познайомившись із ченцем Германом, Євдокія дізналася від нього про християнську віру і про загробне життя. Слова ченця впали на добрий ґрунт. Увірувавши в Христа всім серцем, Євдокія прийняла Хрещення, всі свої скарби роздала бідним і прийняла чернечий постриг у найближчому монастирі.

Живучи багато років у цій обителі, Євдокія цілком присвятила себе подвигам посту, молитви й очищення душі. З роками вона досягла духовної зрілості і була зведена в ігумені своєї обителі. Прийнявши начальницьку посаду, Євдокія спрямувала свої сили на добрі справи. Вона годувала й одягала мандрівників, які відвідували її обитель, зцілювала хворих своїми молитвами.

Так Євдокія 56 років подвизалася в добрих справах і чернечих подвигах. 152 року, за імператора Антоніна, вона мученицьки закінчила своє праведне життя. За поширення християнської віри Євдокію оббрехали на чаклунство й обман. Без судового розгляду її відвели на місце страти й обезголовили.

Так свята Євдокія за свої чернечі подвиги, за добрі справи і за мученицьку смерть заслужила собі потрійний вінець у Царстві Небесному. Сьогодні також відзначають день пам'яті: Мчч. Нестора та Тривимія. Мц. Антоніни. Мчч. Маркелла та Антонія. Прп. Домнини Сирійської. Прп. Мартирія Зеленецького. Прмц. Ольги. Cщмчч. Василя, Петра, Іоанна, Веніаміна, Михайла пресвітерів, прмч. Антонія, прмцц. Анни, Дарії, Євдокії, Олександри, Матрони, мч. Василя, мц. Надії. Cщмч. Олександра пресвітера. Сщмч. Василя пресвітера. Михайла пресвітерів, прмч. Антонія, прмцц. Анни, Дарії, Євдокії, Олександри, Матрони, мч. Василя, мц. Надії. Cщмч. Олександра пресвітера. Сщмч. Василя пресвітера.

Згідно з монастирським статутом посту немає.