«Стійкість одного – стійкість мільйонів»: у Дніпрі до Всесвітнього дня ментального здоров’я провели зустріч-спільнодію

До Всесвітнього дня ментального здоров’я у Дніпрі провели зустріч-спільнодію. Говорили про результати втілення програми першої леді Олени Зеленської «Ти як?» в області. Презентували Регіональний план заходів охорони ментального здоров’я. Про це повідомили в ОВА.


«Сьогодні вчергове наголосили на важливості збереження ментального здоров’я. Пам’ятаєте правило: у літаку спочатку одягаємо кисневу маску на себе, – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна. – В області втілюється багато ініціатив. Це й центри життєстійкості, програми неурядових громадських організацій з надання психологічної підтримки, проєкт «Самодопомога +». І робота в цьому напрямку продовжується».

Під час заходу презентували відео-маніфест. Там перша леді разом з відомими українцями закликала робити піклування про ментальне здоров’я нормою.


У холі працювала виставка креативних дитячих тематичних поробок. Всі охочі могли «пройтися» стежкою ментального здоров’я. А ще – долучитися до інтерактивного опитування. Запрошені відповідали, що для них означає стійкість.


Діяв маркетплейс сервісів. Свою роботу, зокрема, представили центри життєстійкості області й інші партнери.


«Сьогодні показали, чого ми вже досягли. А ще – окреслили те, куди варто рухатися. «Стійкість одного – стійкість мільйонів». Це актуальний девіз сьогодення. Це не про те, як стиснути зуби та перетерпіти події, які від тебе наче не залежать. Це про те, як знайти рішення, пристосуватися. Втримати внутрішню рівновагу», – наголосила регіональна координаторка програми ментального здоров’я «Ти як?» Вікторія Назаренко.


Психологи ДСНС, Національної поліції розповіли про досвід підтримки колег та постраждалих. Взяли слово й лікарі. Які наголосили, що піти до фахівця – це Ок.


«Надважливо, що в Україні почали звертати увагу на ментальне здоров’я. Що обласна влада змогла об’єднати медичну справу, освіту та соціальний захист. Всі ці ланки повинні активно взаємодіяти. Тільки вилікувати – замало. Треба пристосувати людину до життя. Навчити берегти своє психічне здоров’я», – сказала психіатр, психотерапевт, професор, доктор медичних наук Світлана Мороз.

Спікером зустрічі виступила і психологиня ГУ Нацполіції у Дніпропетровській області Анастасія.


«Проводимо заходи для колег з формування стресостійкості. Вчимо їх навичкам надання першої психологічної допомоги собі та оточуючим. Розповідаємо, як діяти у кризовій ситуації. Для поліцейських та членів їхніх родин проводимо заняття з релаксації, саморегуляції», – розповіла Анастасія. 


Насамкінець відзначили кращих імплементаторів програми «Ти як?» на місцевому рівні.