Тренування у повітрі: представники ветеранської збірної «Ігор Воїнів» стрибнули з парашутом

На аеродромі у Майському майже півтора десятка ветеранів АТО/ООС з інвалідністю та бойовими пораненнями підкорили небо. Усі – представники збірної України. Стрибок – частина підготовки до міжнародних змагань «Ігри Воїнів». Бійців підтримав заступник голови Дніпропетровської ОДА Іван Начовний.

Тренування у повітрі: представники ветеранської збірної «Ігор Воїнів» стрибнули з парашутом
«Спортивні збори національної збірної, що проходять на Дніпропетровщині, доповнені екстримом. Відчуття вільного польоту та яскраві емоції – чудова реабілітація та моральна розрядка для наших захисників», – сказав заступник голови облдержадміністрації Іван Начовний.

Парашутисти-любителі стрибали у тандемі з інструктором. Підкорювали небо не з класичним «купольним», а з парашутом-«крилом». Ним легше керувати, та й приземлення м’якше. Висота – 4200 метрів. Летіли зі швидкістю майже 200 км/год. У вільному падінні були майже хвилину.

«Стрибок – подарунок для наших воїнів з нагоди завершення двотижневих зборів. Хочеться, аби впевненість та згуртованість, яку бійці сьогодні отримали, допомогли їм на змаганнях в Америці», – зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Перед початком традиційно інструктаж. Юрій Кириленко – старший укладальник тандем-систем на аеродромі у Майському. На його рахунку 6,5 тис стрибків.

«Тандем-стрибок ідеально підходить для новачків. Людина може літати, мов птах. А після приземлення розкривається, як квітка. Потрібно лише чітко виконувати команди інструктора», – сказав Юрій Кириленко.

Учасник збірної «Ігор Воїнів» з Чернівецької області Іван Герецун – військовий запасу. Представлятиме країну одразу в усіх видах спорту. Зокрема, баскетболі та регбі на візках.

«Адреналін зашкалює. Класно. Рекомендую. Був час подивитися на наші українські простори», – поділився враженнями після приземлення Іван Герецун.

Сергій Храпко стрибав з парашутом вже вдруге. Каже, бойове поранення отримав під час мінометного обстрілу у 2015 році. Руку втратив одразу, ногу довелося ампутувати пізніше.

«Після операції я нічого не міг робити. Побачив популярний у той час челендж «22 віджимання». Подумав, що треба й собі спробувати. Став віджиматися на одній руці. Так в житті з’явилися тренування», – згадує Сергій Храпко.

До національної збірної ветеранів загалом входить 40 бійців. На «Іграх Воїнів» вони змагатимуться у 12 видах спорту.

Міжнародний турнір проходитиме з 12 по 22 вересня в американському місті Орландо. Українська команда вперше боротиметься за перемогу зі збірними 8 країн світу.