У 2021 році у річку Дніпро випустили майже 1,3 млн мальків

В області – сезон зариблення Дніпра. Його насичують коропом, товстолобиком і білим амуром. Риба з’їдає водорості та фільтрує воду. Це сприяє очищенню водойми. У 2021-му в річку вже випустили майже 1,3 млн мальків, повідомили в Дніпропетровській ОДА.


«Покращення стану водойм регіону – частина обласної екологічної програми. Зариблення – біологічний спосіб очищення річок. Проводимо його зазвичай восени. Випускаємо сотні тисяч мальків риб, для яких Дніпро – природнє середовище», – зазначила заступниця начальника відділу департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Ольга Лемех.

Зариблення проводять на різних ділянках Дніпра. За Старими Кодаками, біля Таромського рибгоспу, у Вороній балці, в районі Діївських плавнів.

«Добре, що у Дніпро випускають стільки риб. Це правильно, адже річка дуже заросла водоростями. Тепер вона стане чистішою. І влітку можна буде тут купатися», – поділилася 13-річна дніпрянка Анна.

Мальків риби завезли з Херсонської області. Їх придбали обласним коштом. Вага кожної – до 30 г. Екологи кажуть, білий амур їсть водорості, товстолобик – планктон. Короп – надлишкові мікроорганізми.

«Дніпропетровщина – єдина область в Україні, в якій до розробки програми зариблення долучили науковців. Біологічна меліорація дозволяє покращити якість води за допомогою риби. Має і екологічний, і економічний ефект», – підкреслив директор науково-дослідного центру «Дніпровська природна інспекція» Олег Христов.

Насичення Дніпра рибою сприяє і відновленню живого ресурсу річки.

«Зариблення почали проводити декілька років тому. За цей час в області суттєво збільшився промисловий вилов: з 1,3 тис до 3,5 тис тон», – розповів начальник управління обласного агентства рибного господарства Василь Волков.

У планах ДніпроОДА – протягом жовтня-листопада випустити у річку ще майже мільйон мальків коропа, товстолобика і білого амура.