У Дніпрі до Всесвітнього дня зниклих безвісти відкрили виставку «Стіна надії: матері забутих синів» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

У Дніпрі презентували виставку «Стіна надії: матері забутих синів». Вона присвячена загиблим безвісти у зоні АТО та їхнім рідним. Про це повідомили у Дніпропетровській облдержадміністрації.

У Дніпрі до Всесвітнього дня зниклих безвісти відкрили виставку «Стіна надії: матері забутих синів» (ФОТОРЕПОРТАЖ)


Зворушливу експозицію розмістили у національному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка



У ній – стенди зі світлинами



Кожен планшет присвячений зниклому безвісти захисникові



А ще – найулюбленіші дитячі іграшки бійців. Літачки, герої мультфільмів…



Все, чим мужні воїні полюбляли гратися у дитинстві



Все, що матері бережуть як безцінну реліквію



«30 серпня в Україні вперше відзначають Міжнародний день жертв насильницьких зникнень. До цієї дати у Дніпрі – особлива виставка. Кожен експонат «розповідає» історії українців, які зникли у зоні АТО», – зазначив в.о начальника управління з питань учасників АТО Дніпропетровської ОДА Олександр Чумак.



Людмила Ватаманюк з Хмельницької області щодня виглядає сина Сергія. Він – боєць 80-ї бригади. Зник у вересні 2014-го під час бою біля Луганського аеропорту. Крім матері, у хлопця залишилися дружина і маленький син. Сергій дуже чекав народження хлопчика, але так його і не побачив. 



«В той день зранку я ще поспілкувалася з сином. Він сказав, що все добре. Але не знає, коли зателефонує наступного разу, бо зв’язку немає. Так і живу 7 років – надією. Онук іноді питає: «чому у всіх є тато, а у мене немає?». І сам відповідає, що батько воює», – розповіла Людмила Ватаманюк



Жінки створили громадську організацію «Надія». Разом легше чекати додому найрідніших 



Підготувати виставку допомогли Міжнародний Комітет Червоного Хреста та Посольство Швейцарії



«На Дніпропетровщині мешкають родини 40 зниклих безвісти військових. Більшість – із бойових бригад нашого оперативного командування, – сказав начальник відділу морально-психологічного забезпечення оперативного командування «Схід» підполковник Сергій Самчук. – Сьогодні в експонатах виставки безмежний біль матерів. Жінок, які віддали свого сина на війну й досі не дочекалися додому»



Голова громадської організації «Надія» Ядвіга Лозинська – мати бійця, з яким зник зв'язок під час Іловайської операції. Найбільша мрія жінки – побачити свого Андрія. 

«Не забувайте про нас та наших синів», – закликала Ядвіга Лозинська

Після відкриття виставки на сцені театру показали прем’єру вистави-телефільма «З вірою і надією в серці»

 

«Хлопці, які загинули, – на стіні пам’яті. Живі – вдома. Зниклих – немає ніде. Тому ми вирішили створити «Стіну надії». Це наш великий проєкт, який ми готували півтора року», – сказала керівниця проєктів громадської організації «Надія» Вікторія Солодухіна

 


Виставка працюватиме три дні. Вхід вільний

 

Далі експозицію покажуть у Польському посольстві. А ще Львові, Луцьку, Хмельницькому



Потім виставка вирушить на схід – до Слов’янська, Краматорська, Покровська