У селі Іванівка Дніпровського району облаштували безпечне гніздо для лелек

На Дніпропетровщині опікуються збереженням популяції білих лелек. Пернаті полюбляють гніздитися на електроопорах. Це і для птахів небезпечно, і погрожує селянам перебоями світла. Аби зробити «оселі» лелек безпечними, встановлюють спеціальні платформи. Гніздо на металевому «блюдці» облаштували і в селі Іванівка на Петриківщині. Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської ОДА.




«Подбати про збереження природи – наш обов’язок. Підтримуємо екопроєкт із облаштування безпечних лелечиних гнізд. Його реалізація убезпечить і птахів від електричного струму, і мешканців сіл – від перебоїв світла», – зазначив заступник голови Дніпропетровської ОДА Максим Беспальчук. 



Для «апгрейду» гнізд виготовляють спеціальні металеві платформи. Їх встановлюють на електроопори. Туди переміщають пташину домівку. Така «відремонтована» оселя розташована на достатній висоті над проводами і цілком безпечна. 



«Бізнес має робити внесок у збереження довкілля. Втілюємо в області проєкт #Лелеченьки. Встановлюємо спеціальні конструкції у різних куточках області. Протягом місяця плануємо облаштувати 10 безпечних лелечиних гнізд. У Дніпровському, Новомосковському, Нікопольському районах», – розповів генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.



Лелечині домівки перетворюють на безпечні і в Петриківській громаді. Загалом там уже установили 12 платформ. Тепер таку «оселю» має і пташина родина в Іванівці.



«Ми – за зелений туризм. Мальовнича природа – візитівка Петриківщини. Добре, що в нас оселяються білі лелеки. Отже, маємо чисту екологію. Тож цілком підтримуємо такий чудовий екопроєкт», – підкреслила голова Петриківської громади Наталія Коваленко.



Появу «оновлених» лелечиних гнізд схвалюють і місцеві.



«До лелек в українців шанобливе ставлення. Ці птахи приносять щастя в наші оселі. У «нових» гніздах їм буде безпечно. І нам, місцевим, добре. Більше не матимемо перебоїв світла», – поділилася мешканка Іванівки Леся Черниш.



Загалом на Дніпропетровщині вже встановили близько 170 безпечних платформ для лелек. Їх облаштовують восени, коли птахи відлітають на зимування до теплих країв.