У сквері О. Хільського молодь Дніпра презентувала виставку портретів відомих борців за українську мову, а також малювала майбутнє України

Молодь Дніпра також відзначає День Державного Прапора України. У сквері О. Хільського відкрили виставку просто неба. 10 картин – 10 постатей відомих борців за українську мову, суверенітет та цілісність України. Авторка — Ірина Омельяненко. Дівчина навчається у художній школі № 2. Над створенням цих робіт працювала півтора тижня.






«Це моя перша виставка в житті. Тут намальовані Василь Симоненко, Василь Стус, Леся Українка, Тарас Шевченко, Ольга Кобилянська, Сергій Параджанов, Андрій Кузьменко, Микола Хвильовий, Іван Франко та Микола Івасюк. Це ті люди, які виборювали все наше українське», — поділилась учениця художньої школи № 2 Ірина Омельяненко. 






Поряд з виставкою дівчини ще шестеро учнів цієї художньої школи. Усі вони просто неба малюють майбутнє України. 


«Майбутнє України я бачу лише переможним. Хочу зобразити наші ЗСУ та волонтерів, завдяки яким ми живемо тут і які постійно захищають нас з вами та допомагають людям», — поділилась учениця художньої школи № 2 Ельміра Мірзогаєва. 


«Цей захід ми присвячуємо двом подіям – Дню Державного Прапора та Дню Незалежності України. Він спрямований на підвищення національної свідомості та патріотизму серед молоді, а також на вшанування видатних діячів, які боролися за незалежність України», — додала начальниця відділу позашкільної освіти департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Яна Руденко. 




В іншому куточку міста для вихованців художніх шкіл міста підготували майстер-клас – розмалювання гільз. До нього долучилась юна художниця Аліса Московцева.

«Мені дуже було цікаво спробувати власноруч помалювати на гільзі і стати частиною тих, хто допомагає нашим воїнам. Тож я із задоволенням долучилась до майстер-класу. На своїй гільзі зобразила петриківський розпис і, звісно, додала елементи прапора України», — розповіла Аліса Московцева.




Гільзі та тубуси у Дніпрі почали розмальовувати з вересня 2022 року. Тоді викладачка художньої школи № 1 Юлія Просвєтова зобразила острів Зміїний на протитанкових їжаках. Зараз же вона вчить розмальовувати гільзи дітей. 

«Спочатку було страшно все це розмальовувати, адже ти розумієш, це руйнація і це калічить не тільки життя, це калічить все. Але поступово якось переступила через ці емоції разом із іншими викладачами, і ми зрозуміли, що все це треба максимально прикрасити через щось таке гарне та більш гармонійне», — поділилась Юлія Просвєтова. Чоловік майстрині теж викладав у художній школі, а нині боронить Україну. Жінка каже, він разом із побратимами неймовірно радіє дитячим малюнкам, які їм надсилають. 

«Їм подобаються саме ті, де є помилки у словах, де видно, що діти від щирого серця пишуть побажання. І це їх надихає боротись і надалі за нас», — додала викладачка. 


Сьогодні тубуси та гільзи розмальовують на понад 20 локаціях у Дніпрі. Усі їх потім продадуть на різних заходах. Виручені кошти направляють на підтримку Сил оборони України.

«На сьогодні у Дніпрі розписали понад пів тисячі гільз та тубусів різних видів. Нам вдалось зібрати та передати понад 200 тис. грн для 9-ти батальйонів, з якими співпрацює наш департамент. До розпису у нас залучають не лише вихованців та педагогічних працівників, долучаються і батьки та наші ветерани, які залюбки приходять на майстер-класи з розпису. Гільзи та тубуси ми отримуємо від наших військових: гільзи усі безпечні, адже перед розмалюванням їх обстежує ДСНС», — розповіла заступниця директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Тетяна Журова.