З початку війни у Криворізькому районі знешкодили понад 1 тис касетних боєприпасів

З 24 лютого у Криворізькому районі знешкодили понад 1 тис касетних боєприпасів. Розмінування території продовжується. Бути обачними та не чіпати підозрілі предмети мешканців попросив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської ОВА.

З початку війни у Криворізькому районі знешкодили понад 1 тис касетних боєприпасів

«Орки часто проводять обстріли зі Смерчів, Ураганів, Градів забороненими Женевською конвенцією боєприпасами. Це касетні ракети. Підлість цих боєприпасів у тому, що вони можуть вибухнути одразу. А можуть за тиждень чи два. Деякі – самі по собі. Інші реагують на дотики. Або на зміну температури», – пояснив Олександр Вілкул під час онлайн-брифінгу в Дніпропетровській ОВА.

Піротехніки розміновують територію. Але ворог продовжує обстріли. Тому це щоденна робота, зазначив він.

«Вчора знову були «прильоти» – частина території замінована. Робота фахівців ускладнюється тим, що почала рости трава. Але підрозділи ДСНС та військові сапери працюють», – сказав Олександр Вілкул.

За його словами, вибухонебезпечний предмет має вигляд циліндра – 2-2,5 см завтовшки і 5 см – в довжину. Він може бути зі стрічками, які нагадують парашут.

«На жаль, у нас були випадки, коли такі боєприпаси забирали й у дітей із рук. У дівчинки 12 років! А ще кілька штук батько і син зібрали у відро та принесли додому. І загинули», – наголосив Олександр Вілкул.

Побачили підозрілий предмет – не чіпайте його. Повідомте про нього за номером  101 або 102.