За круглим столом у ДніпроОДА говорили про ситуацію з коронавірусом в регіоні та популяризацію вакцинації

Про ситуацію з коронавірусом у Дніпропетровській області, карантин та вакцинацію. За круглим столом у ДніпроОДА говорили на найактуальніші теми. «ПоДія» зібрала представників влади, правоохоронних та контролюючих органів, науковців, громадських активістів. Про це повідомила пресс-служба Дніпропетровської ОДА.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олексій Григорук зазначив: ситуація з коронавірусом лишається напруженою. Щодня в регіоні виявляють майже 2 тис хворих. 



«Одні противники вакцинації кажуть «нас чіпують». Інші – у мене гарний імунітет. Треті – я вже хворів. Але це аргументи з інтернету. Якщо б вони зайшли в стаціонар та подивитися, як важко хворіють люди, то змінили б думку. Статистичні дані кажуть: майже всі госпіталізовані – невакциновані», – підкреслив Олексій Горигорук. 



За його словами, Дніпропетровщина серед лідерів України за темпами вакцинації. Проте колективного імунітету ще не досягнуто. Професор, лікар-інфекціоніст Віктор Маврутенков здивований, що деякі люди досі вагаються щодо вакцинації. 



«Ми не можемо постійно носити маски, бути обмеженими. Тільки щеплення дозволяє подолати пандемію. Зазвичай всі побоювання – через фейки. Протипоказань до вакцинації від коронавірусу майже немає. Це на сьогодні засіб із доведеною ефективністю. Він рятує життя», – зазначив Віктор Маврутенков. 



Аби зупинити розповсюдження хвороби, на Дніпропетровщині діють і обмеження «червоної» епідемічної зони. Їх дотримання контролюють поліція та Держпродспоживслужба. 



«З 18 жовтня Служба провела 8,5 тис перевірок суб’єктів господарювання. Встановили 1,5 тис порушень. Більшість все ж таки дотримуються карантину. Люди розуміють важливість цих заходів», – сказала начальник відділу головного управління Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області Неля Полюхович. 



Керівниця Громадського об’єднання «Берегиня» Алла Макух розповіла: вона – «за» вакцинацію. 



«Учасниці об’єднання вакцинувалися одними з перших. Тепер почуваємося більш захищеними. Адже дуже багато людей хворіє», – поділилася Алла Макух. 

Зробила щеплення і голова правління Молодіжної ради при ДніпроОДА Катерина Боровик. 



«Зараз багато чуток про COVID-щеплення. Проте є статистика, яка каже: коронавірус – хвороба невакцинованих. Моя думка: щепитися потрібно. Більшість членів молодіжної ради – вакциновані», – сказала Катерина Боровик. 



На Дніпропетровщині вже зробили понад 1 млн 910 тис щеплень від COVID-19.