Спецтема

За тиждень у Дніпропетровській області перевірили майже 1,5 тис об’єктів на дотримання карантину

На Дніпропетровщині продовжуються «карантинні» рейди. Поліція та Держпродспоживслужба перевіряють, чи дотримуються мешканці області протиепідемічних заходів. За тиждень проінспектували майже 1,5 тис об’єктів. Виявили майже 100 порушень. Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської міської ради.



«Дніпропетровщина все ще перебуває у «червоній» карантинній зоні. Тому спільні рейди поліції та Держпродспоживслужби не припиняються. Тільки за останню добу в області провели понад 200 перевірок. У фокусі уваги – торговельно-розважальні центри, заклади громадського харчування, спортивні зали, ринки», – сказав в.о начальника управління цивільного захисту Дніпропетровської ОДА Сергій Остроух.


Зокрема, під час одного з рейдів перевірили Центральний універсальний магазин у середмісті Дніпра.



«Такі перевірки проводимо щодня. Створені також нічні рейдові групи, до яких входять працівники поліції. За порушення карантинних норм складаємо адмінпротоколи. Але здебільшого працівники та відвідувачі закладів сумлінно дотримуються протиепідемічних заходів», – розповів заступник начальника Шевченківського відділення ГУНП в Дніпропетровській області Віталій Ткаченко. 



Він додав – найперше перевіряють, чи носять працівники магазинів та відвідувачі захисні маски. А ще – чи наявні в них сертифікати вакцинації від COVID-19 або негативні ПЛР-тести.



«Обов’язково просимо відвідувачів показувати сертифікат вакцинації. Та щоб дотримувалися карантинного режиму. Адже ми усі хочемо, щоб ситуація з захворюваністю на коронавірус швидше нормалізувалася», – сказала працівниця магазину Ксенія Вінничук.


Охоронець у ЦУМі Віталій Венов додає – при вході до магазину просить кожного надягти маску. Та проводить температурний скринінг.


«Якщо не будемо дотримуватися таких заходів, ніколи не вийдемо з карантину. Помітив, що зараз більше людей із розумінням ставляться до обмежень», – сказав Віталій Венов.



Перевіряють в області і студентські гуртожитки. Зокрема – чи дотримуються там маскового режиму, чи є дезінфікуючі засоби, чи проводять температурний скринінг. Вже провели 23 інспекції та склали 6 адмінпрококолів.



«Серед найчастіших порушень  – недотримання соціальної дистанції у 1,5 метри. Нерідко у закладах немає тимчасової розмітки. Або відсутні контейнери для використаних засобів індивідуального захисту. Не проводиться вологе прибирання», – сказала фахівчиня відділу ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Неля Іваненко.



За порушення карантинних норм передбачені штрафи. Від 17 до 34 тис гривень для фізичних осіб. Від 34 до 170 тис гривень для посадовців. За порушення маскового режиму – від 170 до 255 гривень.