«Дніпро – Західний Донбас» має стати спільною власністю територіальних громад, - Микола Лукашук

Дніпропетровська обласна рада отримала повідомлення від компанії ДТЕК про відключення водоканалу «Дніпро – Західний Донбас» через борги. Загальна сума заборгованості підприємства перед постачальником електроенергії – близько 115 млн грн. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

«Дніпро – Західний Донбас» має стати спільною власністю територіальних громад, - Микола Лукашук
Протягом останніх двох місяців керівництво каналу «Дніпро – Західний Донбас» порушує встановлені строки оплати боргу, який було реструктуризовано наприкінці 2020-го. Більше того: за травень 2021-го вже з’явилася й поточна заборгованість у розмірі 500 тис грн.

Микола Лукашук пояснив чому гроші не виплачуються: «Це замкнуте коло: тому, що із підприємством «Дніпро – Західний Донбас» не розраховуються місцеві водоканали. Заборгували підприємства за спожиту питну воду чимало».

Наразі серед боржників три водоконали:

  • Павлоградський водоканал – 46 млн 475 тис грн;
  • МЖКП м. Тернівка – 13 млн 646 тис грн;
  • МЖКП м. Першотравенськ – 10 млн 945 тис грн.

Якщо ці водоканали які підпорядковані вищезазначеним містам (мерам) сплатять «Дніпро – Західний Донбас» хоч частину заборгованості (ДТЕК зараз наполягає на сплаті суми два млн.грн.) то буде відновлено електропостачання.

«Якщо мери дадуть доручення керівникам водоканалів укладати договори реструктуризації заборгованості, виділять кошти на погашення боргів з місцевого бюджету, будуть контролювати сплату поточної заборгованості, то у ДТЕК будуть відсутні причини відключати електропостачання», - додав Микола Лукашук.

Станом на сьогодні позиція мерів трьох міст Павлограда, Тернівки та Першотравенська не оперативна.

Микола Лукашук по пунктам розповів про те, що виконала для подолання існуючої проблеми Дніпропетровська обласна рада.

Приняла у спільну власність територіальних громад Синельниківський водоканал, який тепер підпорядковується Дніпропетровській обласній раді. Цей водоканал був забраний до спільної власності територіальних громад у 2020 році. Головна мета: зберегти водопостачання.

Забрали з боргами, тільки перед ДТЕК, станом на 01 червня 2020 року у сумі 23,6 млн. гривень. Станом на теперішній час заборгованості по поточним платежам не має. Водоканал отримав 13,3 млн.фінансової підтримки у 2020 році від облради для компенсації різниці у тарифах. Вже в 2021 році отримав 5 млн. грн. Наразі він регулярно сплачує всі поточні платежі.

Торік у квітні Дніпропетровська обласна рада надіслала лист до Фонду державного майна України з проханням передати «Дніпро – Західний Донбас» до спільної власності територіальних громад. На це Фонд відповів, що зазначене держпідприємство не є об’єктом безоплатної передачі у комунальну власність. До того ж листа також було додано рішення ДОР, яке прийняли у березні 2020-го: обласна рада надала попередню згоду на прийняття держпідприємства з державної власності до спільної власності територіальних громад (рішення № 589-22/VIІ 27.03.2020 р).

Вже на початку червня 2021-го Дніпропетровська обласна рада надіслала ще один лист вже на ім’я Прем’єр-міністра України із тим самим проханням – передати «Дніпро – Західний Донбас» під на баланс області.

«Чому ми так наполягаємо на цій передачі? Все просто – без відповідного рішення Дніпропетровська обласна рада не може виділити ані копійки з обласного бюджету на погашення боргів підприємства та його подальшу модернізацію. Ми знову опиняємося в ситуації, коли в нас зв’язані руки. Як пояснити це людям, які от-от знову залишаються без води? Нагадаю, що мова йде про 300 тисяч мешканців області: під удар потраплять жителі Павлограду, Синельникового, Першотравенська, Тернівки. Не втомлюся наголошувати на тому, що єдиний вихід із ситуації – зробити водоканал «Дніпро – Західний Донбас» спільною власністю територіальних громад, а не держави. Після цього слід буде провести реструктуризацію боргів. Також зайнятися оновленням водоканалу за рахунок коштів обласного та державного бюджетів. Його приблизна вартість може становити від 100 до 300 млн грн. Точну цифру буде визначено після проведення експертизи фахівцями. Мерам вищезазначених міст контролювати місцеві водоканали та зобов’язати їх реструктуризувати/платити борги. Окремо хочу висловити подяку Дніпропетровська обласна державна адміністрація та її очільнику В.М.Резніченко та народному депутату Слуга народу - Каптєлов Роман - округ 36, за їх підтримку та участь у пошуку варіантів розв’язання проблеми разом із нами», - підсумував Микола Лукашук.