Мешканцям Дніпропетровщини розповіли про особливості цьогорічної весни

Цьогоріч весна на Дніпропетровщині почалася на два тижні раніше норми – в середині лютого. Проте через арктичне повітря в регіон повернулася зима – із морозами та снігом. Справжнє потепління мешканці регіону відчули тільки днями. Нині середньодобова температура встановилася на рівні +5 градусів. Вже почали розпускатися квіти. Про це розповіли на брифінгу в Дніпропетровській обласній військовій адміністрації, передає прес–служба.

IMG_20220324_171152_356.jpg
Інтенсивне наростання тепла в регіоні очікують в квітні, зазначив начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак. Проте останніх заморозків в області можна очікувати аж до середини травня. 

«У лісах Дніпропетровщини квітнуть проліски, підсніжники, пшінка. Все вчасно, «за розкладом». На деревах досі не розпустилися бруньки. І це добре, бо вночі ще спостерігаємо заморозки», – зазначив начальник Дніпропетровського регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак.
IMG_20220324_171159_484.jpg
У ботанічному саду Дніпровського національного університету просто неба вже жовтіє яскравий кущ гамамелісу. Його ще називають «відьмин горіх» або чарівна ліщина. 

«Квіти гамамелісу трапляються і білявого, жовтогарячого або пурпурного кольору. Коли занадто холодно, пелюстки можуть скручуватися і «ховатися» у чашечку. Як теплішає – знов розгортаються», – розповів директор ботанічного саду Анатолій Кабар.
IMG_20220324_171156_060.jpg
Всередині теплиці ботсаду плодоносять лимони. А ще у розпалі – цвітіння гіпеаструму. Анатолій Кабар каже, це родич нашої цибулі. Великі махрові квіти – червоного, рожевого та лососевого кольорів.

 Загалом колекція ботанічного саду ДНУ нараховує майже 3 тис видів рослин.