Ми – козацького роду: у ДніпроОДА говорили про українську історію та сучасних козаків

У ДніпроОДА на круглий стіл зібралися громадські активісти, історики, учасники АТО та волонтери. Говорили про розвиток українського козацтва – історію та сучасність. Про це повідомили у прес-службі Дніпропетровської ОДА.

Ми – козацького роду: у ДніпроОДА говорили про українську історію та сучасних козаків
Зустріч присвятили Дню українського козацтва, який відзначатимуть 14 жовтня, розповів  заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Ігор Куліковський.  



«Зібралися для того, щоб поговорити про українське козацтво, його роль в історії. Провести паралелі з сучасним українським військом. А ще – окреслити, як козаки можуть сприяти національно-патріотичному вихованню. А влада – допомогти втілити їх позитивні ініціативи», – зазначив Ігор Куліковський.



Отаман координаційної ради з питань розвитку козацтва Микола Григоряк наголосив: сучасні козаки – це військові, які зараз захищають Україну. 



«Сучасний образ козака – це воїн в камуфляжі», – вважає він.

Нині українське патріотичне козацтво має декілька основних напрямків роботи, підкреслили учасники зустрічі.



 «Це захист держави, волонтерська робота. Підтримка вступу України до НАТО. А ще – національно-патріотичне виховання та культурно-історична робота. Хочемо, щоб молодь дізнавалася правду саме з вуст учасників АТО», – пояснив голова Міжнародного конгресу українського козацтва Дмитро Сухінін. 



Під час зустрічі подяками та орденами відзначили 10 учасників. Нагороду АТОвця Андрія Широкова забрали його дружина та діти. Її військовому присвоїли посмертно. 


 
«Мій чоловік пішов воювати з перших днів війни. У нас п’ятеро дітей, тоді меншому було 2 роки, – поділилася дружина Ганна Счасна. – Сучасний козак – це українська мова, культура, ідентичність. Він любить Україну понад усе. Як любив її Андрій Широков». 



Серед нагороджених – і волонтер Сергій Куєвда. 



«Ще з 2014 року підтримував військових. Допомагав, чим міг – коштами, харчами, питною водою.  Так і понині. І так буде завжди», – сказав Сергій Куєвда. 

Загалом на Дніпропетровщині – майже 50 козацьких організацій.