На Дніпропетровщині авіашоу «Вільне небо»-2021 зібрало 30 тис глядачів

Святкове авіашоу «Вільне небо» вже вчетверте відгриміло на Дніпропетровщині. Фестиваль відвідали 30 тис гостей. У надскладних фігурах між хмар кружляли літаки та пілотажний вертоліт. Про це повідомив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

На Дніпропетровщині авіашоу «Вільне небо»-2021 зібрало 30 тис глядачів
«Було захоплююче, видовищно, музично, смачно, весело, об’єднуюче. Фестиваль «Вільне небо» став візитівкою Дніпропетровщини. Окрасою програми святкувань Дня Незалежності. Серця тисяч людей билися в унісон», – зазначив Валентин Резніченко.

«Сьогодні ми вчетверте проводили фестиваль «Вільне небо». Було багато гостей: з Харківщини, Запоріжжя, всієї Дніпропетровщини. Дуже раді всіх вітати», – сказав голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Фестиваль розпочався постановкою «Український гопак – на землі та в небі». Козаки й козачки давали «лиха закаблукам» на сцені. Виконували стрибки, присядки, обертання. А на великому екрані транслювали спеціально підготовлений відеокліп. У ньому парашутисти показали свою версію гопака у повітрі.

«Майже місяць ми працювали над постановкою. Тиждень – були зведені репетиції. Парашутисти зробили 400 стрибків. Вийшов «повітряний балет», – поділився керівник проєкту «Гопак – на землі та в небі» Владислав Лебедєв.
Далі виступили вже наживо. У вільному польоті, взявшись за руки утворили символічне число 30. І ще серце – як зізнання у любові рідній країні. У небі розгорнули прапори – 9 на 12 метрів. Один – стяг України. Інший – з квіткою, присвяченою 30-річчю незалежності.

«Сьогодні мали складну та цікаву задачу. Стрибали з висоти 4200 м. Об’єдналися 16 спортсменів від 15 до 60 років. За одну хвилину мали скласти дві фігури. І нам це вдалося», – поділився інструктор, рекордсмен України та світу з парашутного спорту Олексій Самойлов.

15-річний Денис Богуцький був серед тих, хто кружляв між хмарами. Хлопець професійно займається парашутним спортом три роки.

«Поки готувалися, зробили 21 стрибок. Але фінальний вдався нам найкраще», – поділився Денис Богуцький.

Довгоочікувана мить авіашоу: двигуни на старт і в небо здійнялися літаки. Серед них спортивно-пілотажний Су-31, реактивні Л-29. «Помахав сріблястим крилом» маленький і дуже маневрений Ф-15ф. Був і показовий виступ гелікоптера українського виробництва.

Протягом трьох годин крилаті виписували карколомні трюки. Закручувалися у петлі, стрімко «падали» і знову набирали висоту, «виписували» вісімки. «Малювали» в небі синьо-жовтим димом.

«Маю 6,5 тис годин нальоту. Приємно, коли люди разом зі мною запалюються пілотежем, швидкістю. Зустрічають оплесками кожен віраж. Це дуже надихає», – сказав ведучий пілотажної групи Харківського аероклубу на реактивних літаках Л-29 Сергій Філатов.

У фіналі свої кращі хіти на сцені «Вільного неба» заспівали Руслана та Ivan NAVI.

«Йой, як круто. В небі відбувалось щось неймовірне. Я в дикому захваті. Адреналін зашкалює. Побачила чудових людей, відчула особливу атмосферу», – не стримувала емоцій співачка Руслана.

Увесь день на фестивалі працювали ярмарка, фуд-корти, дитяча зона, малечу розважали аніматори. З глядачами перед сценою влаштували танцювальний флешмоб. Учасники розгорнули велетенський Прапор України 25 на 35 метрів.

«Щоразу приїжджаємо на це незвичне авіа шоу з родиною. Дітям дуже подобається. Минулоріч засмутилися, що через карантин фесту не буде. Думали вже забудуть цю традицію. Але її відновили!», – радіє гість з Дніпра Володимир Зубрицький.

«Ми вже втретє на цьому фестивалі. Це купа емоцій, це такі віражі в небі. Найбільше подобається атмосфера – єднання, патріотизму. Пишаюся нашою областю, нашою країною», – поділилася мешканка Дніпра Катерина Пухальська.

Фестивалем «Вільне небо» Дніпропетровщина розпочала відзначати 30-річчя Незалежності України.