На Дніпропетровщині пройшов форум для глав ОТГ Кам'янського району (ФОТО)

У п'ятницю, 9 липня, відбувся регіональний форум для глав ОТГ Кам'янського району «Економічне сьогодення і майбутнє молоді в громадах». Основна мета - налагодження комунікації між главами ОТГ, обласними і народними депутатами. Про це стало відомо на місці події.

На Дніпропетровщині пройшов форум для глав ОТГ Кам'янського району (ФОТО)

MYAK1448.JPG

Депутат Дніпропетровської обласної ради Олександр Бондаренко: в форумі взяли участь 11 глав ОТГ Кам'янського району - це наші лідери, які розвивають наші регіональні представництва.



При цьому Олександр Бондаренко розповів, які питання обговорювалися і піднімалися на зустрічі.

«Ми говорили про економічний розвиток, молодіжну політику, формування стратегії соціально-економічного розвитку громад на п'ять років. Також говорили про залучення інвестицій, бізнесу і підприємців на території. Порушувалося питання про модель державно-приватного партнерства », - розповів він.

MYAK1442.JPG

Крім цього, він додав, що порушувалося питання про ефективний бюджет: як створити, наповнити і ефективно його використовувати: «З лідерами громад говорили про ефективну фінансову політику на найближчі п'ять років».



У свою чергу, депутат Дніпропетровської обласної ради під час виступу поділився з учасниками форуму успішним прикладом, як можна скоротити не ефективні витрати на КП, інфраструктуру, щоб громадяни це не відчули, але була можливість ці «звільнені» кошти витратити на освітлення вулиць або будівництво нової каналізації: «Приклади є і сподіваюся вони будуть використані в громадах.

Глава П'ятихатської міської громади Гіла Ісаєв подякував обласній владі за організацію форуму і поділився, що це дуже корисно для кожного з них: «Ми познайомилися, обмінялися досвідом між собою і в подальшому будемо застосовувати нові знання на практиці у себе на місцях».



Директор КП «Дніпропетровське регіональне інвестиційне агентство» Дніпропетровської обласної ради Валентина Затишняк розповіла, що подібні заходи вже відбулися для глав громад Дніпровського, Павлоградського та Новомосковського районів: «На сьогоднішній день для нашого агентства це був третій захід в цьому році. Дніпропетровське інвестиційне агентство за підтримки Дніпропетровської обласної ради проводить ряд освітніх заходів для ОТГ, для кожного новоствореного району. Вже пройшли форуми для глав громад Дніпровського, Павлоградського та Новомосковського районів. Сьогодні ми презентували напрацювання та ресурси відповідно до преференцій, які можуть використовувати громади для розвитку власних територій», - розповіла вона.

При цьому вона зазначила, що громади і їх керівники активно співпрацюють з DIA.

MYAK1458.JPG

Валентина Затишняк поділилася, що по регіону за квартал від іноземних інвесторів надійшло п'ять звернень.

В ході заходу Директор КП «Дніпропетровське регіональне інвестиційне агентство» Дніпропетровської обласної ради Валентина Затишняк розповіла, представникам територіальних громад як ефективно залучати інвесторів.



Депутат Дніпропетровської обласної ради Валерія Світла, член постійної комісії з питань сім'ї, молоді та спорту вважає, що навчання і обмін досвідом є фундаментом для ефективної роботи.

«Ми вирішили два рази в рік проводити зустрічі для всіх глав ОТГ, конкретних районів. Основна мета полягає в комунікації, яка є основою для ефективної роботи. Тому сьогодні запросили всіх глав громад Кам'янського району і міста, а також представників молоді, яка тут виросла, працює і живе. Саме вони можуть донести ту проблематику, яка існує на сьогоднішній день. На зустрічі представники Слобожанської громади поділилися успішним досвідом, як їм вдалося активізувати і об'єднати молодь», - розповіла вона.

MYAK1451.JPG

Валерія Світла зазначила, що обласна влада зацікавлена в тому, щоб молодь не мовчала, а діяла і говорила, що їм потрібно.

«Зі свого боку, ми хочемо запропонувати як альтернативу, спорт і молодіжна обласна рада, яка буде надавати неформальну освіту за інтересами. З будь-якими проектами, які молодь захоче реалізувати, вона зможе звернутися до представника молодіжної ради. Після чого буде сформована проектна група і лобіюватиметься на обласному рівні - виділення фінансування або співпраця з бізнесом. Це та сама комунікація. Ми хочемо, щоб молодь не мовчала, діяла і говорила, що їм потрібно: яким спортом вони хочуть займатися, якої додаткової освіти вони потребують. Ми готові це все організовувати, нам потрібна ініціатива. Ми не хочемо нав'язуватися, ми приїжджаємо з пропозицією і можливостями», - зазначила вона.



Представник молоді, помічник-консультант депутата Дніпропетровської обласної ради Дмитро Пронін підкреслив мета форуму - розповісти, як підійти до роботи з молоддю і про існуючі можливості для них в маленьких громадах: «Дуже часто громади думають, що у них існують проблеми з молоддю. Але це не так. Труднощі пов'язані з організацією їх діяльності. Тому моя мета тут - розповісти, як стратегічно підійти до роботи з молоддю в громадах і також розкрити можливості для них в маленьких громадах, як саме можна використовувати ті чи інші ресурси », - розповів він.

Дмитро Пронін поділився, як на практиці можна залучати і задіяти молодь: «Я є керівником БФ« Живе серце», який націлений на молодь. Ми пропонуємо різні програми і проекти для них. Наприклад, волонтерство. Це той випадок, коли можна знайти своє перше робоче місце, знайти партнерів і організувати бізнес, познайомитися з новими людьми і напрацювати соціальний капітал. Успішні приклади є і їх дуже багато».

MYAK1495.JPG

Крім цього, він розповів про грант, який виграв разом з Центром ініціатив міста Кам'янського. Ініціатива націлена на молодь зі статусом ВПО.

«Протягом певного часу ми проведемо для молоді чотири навчальних модуля про лідерство, комунікації та медіаграмотності. Наше завдання, щоб люди з ВПО - статусом більше соціалізувалися, отримали нові навички і відчували себе більш комфортно в Кам'янському », - розповів він.

d42585b7-a848-4b73-b849-65aa5bed0684.jpg

Учасник форуму, депутат міської ради міста Жовті Води Євген Глазирін подякував Валерію Світлу і Олександру Бондаренко за проявлену ініціативу - організацію форуму. Подібні зустрічі необхідні і актуальні: «Сьогодні були підняті два ключових питання для кожної громади - інвестиції і молодь. Впевнений, що подібний захід не останнє».

За його словами, створювати бізнес і інфраструктуру в громадах потрібно для молоді і разом з нею: «Наше завдання забезпечити такі умови, щоб молодь залишалася в громадах, розвивала їх і розвивалася сама».
Темы: