У Дніпрі пройшов дводенний тренінг щодо практичного застосування норм Закону “Про управління відходами”

Міндовкілля за підтримки UNDP та фінансової підтримки SIDA продовжує цикл регіональних тренінгів. Фахівці відомства разом із міжнародними експертами проводять навчання для представників ОТГ та суб’єктів господарювання. Семінар у Дніпрі зібрав майже 300 учасників.

Закон України «Про управління відходами» вводить нові правила роботи в цій сфері, що допоможуть поліпшити керованість та прозорість процесів. Якісне планування та виконання норм закону на всіх рівнях – від державного до кожного окремого підприємства – дозволить Україні змінити ситуацію у сфері управління відходами та наблизити цільові показники щодо роздільного збору відходів, їх переробки та зменшення захоронення до європейських стандартів.

«Основна мета тренінгу – активний діалог з представниками громад та суб’єктів господарювання. Ми стоїмо на порозі значних змін. Повністю переформатовується система управління відходами. Звісно, що у керівників громад та підприємств виникає чимало запитань і складнощів. Міндовкілля зі свого боку намагається зробити все, щоб допомогти їм адаптуватися до нововведень. Водночас успіх реформи значною мірою залежить від ОТГ та місцевого бізнесу. Тому лише спільними зусиллями ми зможемо реалізувати те, що закладено в законі «Про управління відходами». Цикл тренінгів – один із тих заходів, які дадуть відповіді на багато запитань і допоможуть консолідувати зусилля», – говорить директорка Департаменту цифрової трансформації, електронних публічних послуг та управління відходами Міндовкілля Євгенія Попович.

Основну увагу спікери заходу приділили практичним механізмам реформи.

Першого дня обговорювалися питання щодо управління медичними відходами. Найбільше запитань виникало щодо планів управління відходами, які медзакладам скоро доведеться розробляти. Експерти та представники Центру громадського здоров’я та Міндовкілля надали роз’яснення, представили практичні механізми розроблення цих планів.

Також порушили багато вузькоспеціалізованих питань. Так, розглянули основні етапи управління медичними відходами: сортування, нейтралізація або дезактивація (за потреби), збирання, маркування, тимчасове зберігання в межах закладу (за потреби), оброблення та, транспортування до об’єктів поводження. Представників медичних закладів турбували питання організації місць тимчасового зберігання відходів, дотримання відстані між місцями зберігання відходів та харчовими блоками, фінансування обладнання цих місць та необхідність отримання ліцензії на дезінфекцію в автоклаві. Окремо обговорили стандартні операційні процедури та особливості маркування відходів.

На другий день тренінгу зібралися представники ОТГ та підприємств області. Євгенія Попович представила проєкт Нацплану управління відходами, що є важливою частиною “дорожньої карти” реформи управління відходами в Україні. Він містить комплексне бачення заходів, які необхідно реалізувати, від вдосконалення нормативних рамок до впровадження новітніх технологій та створення необхідної інфраструктури.

Експерти показали різні аспекти міжмуніципальної співпраці у сфері управління відходами, адже громадам у більшості випадків доведеться будувати спільну інфраструктуру для переробки відходів. Представили практичні механізми розроблення місцевих планів управління відходами (наприклад, розглянули, як розрахувати потужність та рентабельність переробних підприємств) та розказали, як громадам підготуватися до реалізації принципу розширеної відповідальності виробника.

Особливу увагу експерти Міндовкілля приділили питанню, як суб’єктам господарювання отримати дозвіл на оброблення відходів. Разом розібрали найбільш розповсюджені помилки, які допускають підприємства, подаючи заяву. А представники підприємств змогли отримати відповіді на всі свої запитання.

У заході серед експертів також взяв участь Олександр Ігнатенко, радник з розвитку потенціалу та екологічних послуг, проєкту UCORD.

Захід організований Міндовкілля за підтримки UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та фінансової підтримки SIDA. Долучився й департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОВА.