У Дніпропетровській області чоловік отруївся червоними мухоморами. Заходи профілактики отруєння дикорослими грибами
Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області повідомило про випадок отруєння червоними мухоморами. Постраждав мешканець міста Кривий Ріг, 1986 року народження, який свідомо придбав і вжив у їжу сушені червоні мухомори. Наразі місце та мета придбання отруйних грибів залишаються невідомими.
Перші симптоми отруєння проявилися через дві години після вживання грибів. Чоловік звернувся по швидку допомогу та був госпіталізований до Криворізької міської лікарні №1 у тяжкому стані, без свідомості. Наразі він перебуває на лікуванні, отримуючи інтенсивну терапію.
У Дніпропетровській області щороку реєструють випадки отруєння дикорослими грибами, проте люди продовжують свідомо вживати їх в їжу. З початку року зафіксовано вже три випадки отруєння дикорослими грибами та грибами невідомого походження. Особливе занепокоєння викликає те, що серед постраждалих нерідко опиняються малолітні діти. Минулого року від отруєння дикорослими грибами померла 8-річна дитина, а цьогоріч, на щастя, вдалося врятувати малолітнього потерпілого.
Фахівці застерігають: дикорослі гриби, особливо отруйні, становлять серйозну загрозу для здоров’я та життя. Останнім часом у соцмережах поширюється інформація щодо продажу дикорослих отруйних грибів, зокрема мухоморів, у вигляді екстракту, порошку, капсул тощо. Такі гриби рекомендують вживати з лікувальною метою тим, хто надає перевагу нетрадиційним методам лікування (народним методам). Проте такий шлях лікування може призвести до тяжкого отруєння і навіть до летальних випадків.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є:
- нудота, блювання;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- зниження пульсу;
- задуха;
- судоми;
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
- поява галюцинацій та марення.
Держпродспоживслужба закликає громадян повністю відмовитися від вживання дикорослих грибів. Рекомендується споживати лише штучно вирощені печериці та гливи, які продаються у стаціонарних торговельних мережах з відповідним виробничим маркуванням, яке інформує споживача щодо походження, безпечності та якості продукту. У жодному разі не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражено морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, у промислових зонах, коли навіть їстівний гриб може стати отруйним, адже гриб здатен накопичувати важкі метали – ртуть, миш'як, кадмій та свинець. Їхній вміст залежить від різних факторів, передусім, від виду гриба і місця, де він росте.
Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, можна захворіти на ботулізм (тяжка смертельно небезпена токсико-інфекція).
«Наголошуємо, що будь-які гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Крім того, не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Адже в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем»,- зазначила головна спеціалістка управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Маргарита Малишева.
Мухомор відноситься до розряду безумовно ядовитих грибів. Він відрізняється наявністю характерного капелюшка з білими цяточками, але іноді капелюшок має інше забарвлення, і, в залежності від кольору, мухомори бувають порфіровими, пантерними, жовтими і білими. Сплутати цей гриб з будь-яким іншим складно, цей вид добре відомий населенню, тому отруєння, на щастя, трапляються досить рідко.
Проте отруйні речовини – мускарин, мікоатропін, мушача отрута, що містяться в мухоморі, вражають центральну нервову систему, викликаючи ряд серйозних симптомів, а у важких випадках - незворотні процеси в організмі. Летальні наслідки трапляються у 2-3% випадків, настають за 6-12 годин при великих кількостях з’їденого гриба. Найчастіше вмирають літні люди і діти, а також особи, які страждають хворобами серця та нирок. Перші симптоми отруєння мухоморами можуть з’явитися за 30 хвилин-6 годин (нудота, блювота, розлад шлунку, запаморочення, марення, розширення зіниць тощо).
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння необхідно негайно викликати «швидку допомогу» та повідомити про факт вживання грибів. Дотримання цих рекомендацій може врятувати життя вам та вашим близьким.
Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області наголошує, що у жодному випадку не можна вживати в їжу дикорослі гриби та гриби невідомого походження!