В уяві – 500$, насправді – 193 бургера: скільки в Україні коштує праця журналіста

Чим різняться журналіст український та американський? Статусом, можливостями, умовами праці? А, може, справа у престижі обраної професії? Ми вирішили порівняти, скільки коштує праця журналіста в різних країнах світу.

Для аналізу взяли заробітні плати працівника медіа в Україні, Білорусі, Польщі, Чехії, США та Канаді. Вибір країн відбувся за принципом розвиненості медіа-систем, кількості ЗМІ та їхніх працівників. Під моніторинг потрапили сайти для пошуку роботи: в Україні – це Work.uа, Білорусі – praca.by, Польщі - jobs.pl, Чехії - prace.cz, США - Monster.com, Канаді - Monster.ca.

Так, середня заробітна плата журналіста в США становить 3 390$ при середній з/п по країні в 4 265$. В Канаді за місяць роботи журналістом пропонують 1 924$ при середній з/п в 3 364$. Чехія ласує працівників ЗМІ зарплатами в 1 289$ (середня по країні – 1 543$). На четвертому місці – Польща. Тут журналістам пропонують 880$ за місяць роботи при середніх цифрах в 1 157$. Білорусь і Україна зовсім не тішать своїх працівників сфери медіа – тут журналісти (за даними сайтів для пошуку роботи) мають змогу отримати з/п в 430-433$. Середні заробітні плати, при цьому, в Україні та Білорусі сягають 450-480$ на місяць. Проте…

Що спільного у журналіста в Україні та прибиральниці?

Проаналізувавши ринок запропонованих заробітних плат, ми вирішили дізнатися, чи всі вони на сайтах для пошуку роботи відповідають реаліям? Особливо, українські. Та з якими професіями може конкурувати платня журналіста? Цікавих висновків дійшли, коли зробили моніторинг заробітних плат прибиральниць.

У Канаді прибиральниці відверто ціняться більше, аніж журналісти – їм пропонують за місяць роботи аж 3 430$ (нагадаємо, журналістам - 1 924$) !!! У США, все ж, інтелектуальна праця бере гору – прибиральницям згодні платити 2 324$ (журналістам – 3 390$). Чехія пропонує прибиральницям 570$. Це все-одно більше, аніж українські 430$ для журналіста. І 268$ згодні платити прибиральницям в Україні.

Одна з/п – 193 бургера

Ми також порівняли зарплатню журналіста з індексом Біг Мака. І ось, що вийшло: найбільше бургерів може з’їсти зі своєї зарплати американський журналіст – цілих 832. А ось українському працівнику медіа може не вистачити на повноцінне харчування – за місяць він зможе дозволити собі лише 193 штуки. Дивіться самі:

2021-03-30 23.34.21.jpg

Раніше ми повідомляли про те, що в Україні знизився "індекс щастя".

Ангеліна Мороз