Велике оновлення мереж: у Дніпрі реконструюють високовольтні лінії для 106 тисяч клієнтів міста

ДТЕК Дніпровські електромережі проводить у Дніпрі реконструкцію двох потужних високовольтних ліній 150 кВ. Після їх введення в роботу більш надійне електропостачання отримають понад 106 тисяч клієнтів. Реалізація такого масштабного проєкту стала можливою завдяки впровадженню стимулюючих інвестиції RAB-тарифів в 2021 році. Вони дозволили компанії збільшити інвестпрограму на 34% в порівнянні з 2020 роком. Ці кошти спрямовуються на модернізацію та розвиток енергетичної інфраструктури Дніпропетровської області відповідно до потреб її жителів.Про це сповістили в прес-службі компанії.

Велике оновлення мереж: у Дніпрі реконструюють високовольтні лінії для 106 тисяч клієнтів міста
Повітряні лінії напругою 150 кВ між підстанціями «Вузлова» та Придніпровською ТЕЦ є системоутворювальними у загальній структурі живлення Дніпра. Вони забезпечують електропостачання 633 трансформаторних підстанцій 6-10 кВ та живлять проспект Гагаріна, райони Підстанції, Сокіл, Тополя та Нагорну частину міста. Серед кінцевих споживачів: обласна дитяча лікарня, великі гіпермаркети, освітні та дошкільні заклади, побутові та промислові клієнти. Лінії були збудовані у 1955 році та нині будуть повністю реконструйовані.

«Національна програма «Велике будівництво» продовжується в «Великому оновленні мереж» в енергетиці. Завдяки стимулюючому інвестиції RAB-тарифу, що був прийнятий у 2021 році, інвестиції в українські електромережі значно збільшились. Енергетична інфраструктура отримала змогу проводити оновлення, котрих чекали 30 років. Зокрема, у поточному році ДТЕК Дніпровські електромережі планує запуск ліній 150 кВ «Вузлова»-Придніпровська ТЕЦ. Загальна вартість проєкту складе 43 млн грн. Завдяки реконструкції підстанції понад 106 тисяч клієнтів отримають більш надійне електропостачання. Серед них жителі Дніпра, медичні та освітні заклади та промислові клієнти», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

Нова лінія забезпечить електрикою 106 тисяч клієнтів.jpg

Реконструкцію розпочали в березні. Роботи проводять одночасно на правому та лівому березі Дніпра. Наразі вже замінили майже 8 км повітряних ліній – це 50% від запланованого. Реконструкцію проводять за європейськими технологіями. Зокрема, вперше випробували новий для Дніпропетровщини тип проводу AERO-Z, більш стійкий до перепадів температур та морозів. Провід має спеціальну конфігурацію, яка унеможливлює налипання на нього снігу та утворення наледі, що найчастіше приводить до аварій та обривів на лініях.

Також вперше використовують сучасні «антивандальні» електроопори – багатогранні стійки (БГС). Вони займають менше міста, більш естетичні за звичайні металеві опори, а також не мають металевої сітки в конструкції, тож будуть нецікавими для шукачів металу. Дві споруди близько 30 метрів заввишки наразі встановлюють біля Придніпровської ТЕС. Загалом буде 5 таких сучасних конструкцій та ще 11 звичних оцинкованих електроопор (7 з них вже встановили). Усі роботи планують завершити в листопаді.

За словами А.Терещука, вартість проєкту складе 43 млн грн.jpg

«Дніпро надзвичайно активно розвивається та вимагає нові електропотужності. Старі мережі не витримують збільшення навантаження. Й очевидно, що без великих інфраструктурних проєктів виправити ситуацію було неможливо. Реконструкція ліній є частиною «Великого оновлення мереж», що наразі реалізується ДТЕК Дніпровські електромережі. Впевнений, що в результаті мешканці Дніпра отримають більш надійне електропостачання. Окрім того, з’явиться резерв потужності для подальшого розвитку міста та області», – підкреслив заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Максим Беспальчук.

Працюють одновчасно на лівому та правому березі Дніпра.jpg

Крім цього об’єкту, до кінця року компанія запустить дві потужні підстанції 150 кВ — «Грушевська» в Марганці та «КЛ» у Дніпрі. Після їх введення в роботу більш надійне електропостачання отримають понад 35 тисяч жителів Марганця та сусідніх районів, а також великі промислові підприємства регіону. Залучити інвестиції в «Велике оновлення мереж» допомогли стимулюючі інвестиції RAB-тарифи, що почали діяти в країні у 2021 році. Всього цьогоріч компанія інвестує в розвиток мереж понад 1 млрд млн грн. Це на 34% більше, ніж у 2020 році.