Віртуальний тренер й спортзал безкоштовно й «на дім»: в регіонах з’являться сучасні спортивні майданчики

Створення «активних парків» і спортивних майданчиків, які незабаром з’являться в усіх куточках України, анонсував Президент Володимир Зеленський під час презентації загальнонаціональної програми «Здорова Україна» в межах Всеукраїнського форуму «Україна 30».

Віртуальний тренер й спортзал безкоштовно й «на дім»: в регіонах з’являться сучасні спортивні майданчики
Програма спрямована на всі вікові категорії та групи населення і має на меті збільшення тривалості життя українців.

«Близько 75% українців не займаються регулярною будь-якою фізичною активністю. Це відбувається з різних причин, зокрема, й через відсутність доступної спортивної інфраструктури: зручної, сучасної, безкоштовної і, що ще більш важливо, яка розташована поруч з домом. Тому ми хочемо, аби і у великих містах, і в маленьких селах були створені «активні парки». Це – можливість без дорогих тренажерів, без персонального тренера, коли тобі зручно разом з нашими олімпійськими чемпіонами, зірками українського спорту, зірками нашого телебачення, кіно та музики разом займатися спортом», — розповів Володимир Зеленський.

На спортивних майданчиках передбачаються стенди-інструкції «Тренуйся тут», на яких за допомогою смартфона можна буде зчитати QR-код, обрати рівень складності та виконати комплекс фізичних вправ за рекомендаціями віртуального тренера. На таких майданчиках пропонується займатись воркаутом, легкою атлетикою, фризбі, корфболом, флорболом, баскетболом, регбі, бадмінтоном тощо. «Активні парки» матимуть й інклюзивну складову, тому спортивною активністю тут зможуть займатись особи з інвалідністю та люди на візках.

«Дніпропетровщина підтримує наміри Президента заохочувати людей вести активний спосіб життя й займатись спортом. Цьогоріч в нашому регіоні планується збудовати близько 400 нових тренажерних майданчиків. Для реалізації цього проєкту на одній із сесій Дніпропетровської обласної ради депутати заклали 10 млн грн. Переконаний, спорт має бути доступним для кожного, жителі області повинні мати змогу тренуватись поруч із домом», — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Усього в межах програми «Здорова Україна» підготовлено 873 майданчики для занять спортом та воркаутом, які незабаром будуть встановлені у парках українських міст.