Як працювали бригади швидкої допомоги Дніпропетровщини впродовж січня: статистика

Щорічно в зимовий період за необхідністю надання екстреної медичної допомоги додаються звернення пацієнтів з переохолодженням, постраждалих в результаті вуличного травматизму, а також зростає кількість хворих з ГРВІ. Детальніше про статистику виїздів бригад швидкої допомоги в продовж січня розповів директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Радій Шевченко.

Спеціаліст повідомив, що за січень 2022 до Дніпропетровського обласного центру екстреної медичної допомоги надійшло 59 430 викликів та було госпіталізовано 17 962 хворих.

«Виклики до дітей склали 13,8% - 8 181, з них до 1 року – 933. Екстрена медична допомога надана 1 087 пацієнтам з симптомами гострого порушення мозкового кровообігу, 365 хворим з інфарктом міокарда. Серед тих, кому була надана допомога й 202 потерпілих внаслідок ДТП, 109 постраждалих внаслідок дії низької температури та 1 490 пацієнтів з підозрою та підтвердженими випадками Covid-19», - розказав Радій Шевченко.

Радій поділився, що при вуличному травматизмі найбільш серйозні переломи зустрічаються в осіб похилого віку, а молодь отримує травми частіше по необережності та неуважності, коли «йшов, задивився» або «не дивився, бо вся увага на гаджети».

«Наймолодшим травмованим по 7 років – це школярі, перелом променевої кістки та ЗЧМТ. СГМ. Найстаршим трьом травмованим було по 90 та 92 роки, це жінки у м. Дніпро та 2 у м. Кам’янське які отримали перелом стегна, плеча та ЧМТ відповідно.

За статевою приналежністю переважають жінки – 232 особи (55,6%). В структурі встановлених діагнозів та за характером травм перше місце займають переломи – 241 (57,8%), на другову синці, забої та гематоми – 95 (22,8%), на третьому – легкі ЧМТ – 45 (10,8%), далі вивихи – 36 (8,6%)», - проінформував він.

Директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф звернув увагу, що від переохолодження з початку року постраждало 109 осіб, 16 з яких зараз знаходяться у тяжкому стані, а 2 померли в присутності бригади медичної допомоги.

«02.01.2022 р. невідомий чоловік приблизно 50 років був знайдений в с. Іларіонове Синельниківського району – помер в дорозі під час транспортування до Синельниківської лікарні», - поділився він.

Експерт зазначив, що більшості потерпілим був встановлений діагноз: «Загальне переохолодження. Алкогольне сп’яніння» - 90 осіб. У більшості випадків постраждалі були знайдені на вулиці, були безхатченками та знаходилися у стані алкогольного сп’яніння, деякі – під дією наркотичних препаратів.

Під кінець Радій Шевченко додав, що за січень 2022 року 10,8% (6 391) від загального числа викликів посідали виїзди на ГРВІ, з яких лише 14,5% ( 928) потребували лікування в стаціонарних умовах.

«Дуже часто люди викликають «швидку» в тих випадках, де медичну допомогу повинна надавати ланка. Населення навчилося дурити наших диспетчерів, свідомо перебільшуючи важкість свого стану та наявність симптомів, які потім зовсім не підтверджувалися. У результаті ми виконуємо роботу сімейних лікарів або навіть родичів, які вчасно не привезли ліки. А в той час у когось стався серцевий напад або потрібна допомога постраждалому внаслідок ДТП», - зазначив він.