Якими пільгами можуть скористатися українці при сплаті податку на нерухоме майно

Відповідно до 266 статті податкового кодексу України платниками податку -є фізичні особи та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової або нежитлової нерухомості. Детальніше про те, на які пільги можуть розраховувати вищезазначені особи розповіла начальник Лівобережного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Інна Сердюкова.

Якими пільгами можуть скористатися українці при сплаті податку на нерухоме майно

Пільги із сплати податку:

а.) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б.) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в.) для різних типів об’єктів житлової нерухомості , в тому числі їх часток ( у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв. метрів.

Однак, таке зменшення надається один раз на кожний базовий податковий рік.

Інна повідомила, що ставка податку встановлюється у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. бази оподаткування*

«Обчислення суми податку за об’єкт/об’єкти житлової нерухомості здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості, виходячи з бази оподаткування, зменшеної на розмір встановленої пільги. Сплачується податок за місцем розташування об’єкта/об’єктів. Строки сплати податку – 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення», - повідомила вона.

Інна Сердюкова проінформувала, як саме провести розрахунок сплати податків з урахуванням пільг: «Мінімальна З/П на 1 січня 2021 року × процентну ставку = вартість 1 кв.м. Наприклад, станом на 01.01.2021 мінімальна заробітна плата становила 6 000, процентна ставка по Дніпру 1,5%, тому виходить, що по Дніпру 1 кв.м об’єкта житлової нерухомості складає 90 грн. Для того, аби скористатися пільгою необхідно від загальної площі нерухомості відняти зазначені цифри (для квартири/квартир - 60 кв. м, для будинку/будинків -120 кв.м ) та обчислити по даній схемі з урахуванням отриманої суми», - розповіла вона.

Спеціаліст додала, що на транспортний податок вищезазначені пільги не застосовуються.

* База оподаткування – це загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. База оподаткування обчислюється на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків.