Якщо погодні умови і надалі будуть сприятливими - Україна отримає один з найкращих врожаїв, - фермер

Протягом третьої декади травня утримувалася нестійка за температурним режимом погода з опадами у вигляді дощу з грозами, місцями зливового характеру. При цьому середня температура повітря на більшій частині території країни була на 1,2-3,1 градуси нижчою за норму і становила 12,0-17,3 градуси тепла. Член фермерського господарства «Хнюкало», фінансовий директор Тетяна Хнюкало розповіла, який вплив мали рясні опади на вирощування рослинних продуктів сільського господарства. Про це вона розповіла на прес-конференції.

Якщо погодні умови і надалі будуть сприятливими - Україна отримає один з найкращих врожаїв, - фермер
При цьому Тетяна Хнюкало зазначила, що урожай, залежить не лише від погодних умов, площі,  але й значною мірою від посівного матеріалу.

«Протягом останнього місяця умови для подальшого розвитку сільськогосподарських культур склалися задовільно. Дощі, що пройшли, утримували вологозабезпеченість на доброму і достатньому рівнях для їх нормального розвитку. Рясні опади по всій Україні та добра перезимівля озимих культур вселяють надію аграріям на гарні показники урожайності. Адже в сільському господарстві визначальним фактором завжди була погода, особливо в весняний період та на початку літа.

Яким буде урожай, залежить не лише від площі, погодних умов, але й значною мірою від посівного матеріалу. Майбутній урожай на 30 і більше відсотків залежить від якості посівного матеріалу. Тому досвідчені аграрії підходять до його закупівлі дуже відповідально та обирають найкраще з наявного. Серед переваг цієї весни, в порівняні з минулими роками, можна назвати краще зволоження ґрунтів, рясні опади мають позитивний вплив на запаси продуктивної вологи під озимими культурами», - зазначила вона.

За її словами, зараз є всі підстави розраховувати, що врожайність в цьому році буде набагато вища за середньорічний показник.

«За прогнозними оцінками , середня врожайність пшениці складе 42,5 ц/га, жита – 31 ц/га та ячменю – 36,6 ц/га. Якщо погодні умови і надалі будуть сприятливими до отримання врожаю, то цього року Україна отримає один з найкращих врожаїв. Але – це лише прогнози. Висновки зробимо в кінці року, сподіваюсь вони задовольнять та нададуть більше наснаги та оптимізму», - говорить вона.

Член фермерського господарства «Хнюкало», фінансовий директор додала, що за даними науково-дослідних установ НААН на більшості території країни посіви озимих та ярих сільськогосподарських культур перебувають у доброму та задовільному стані.

Нагадаємо, що за даними рейтингу Директорату агропромислового розвитку та Державної служби статистики України, Дніпропетровщина — серед лідерів-виробників продукції сільського господарства у січні-лютому 2021 року. Перше місце у всеукраїнському рейтингу регіон отримав за найвищий індекс сільськогосподарської продукції. Він склав 113%. В свою чергу, голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук зазначив, що Дніпропетровщина завжди була в лідерах із розвитку агропромисловго комплексу країни.
Темы: