Дніпропетровська ОВА розробила серію аудіо уроків англійської мови для людей з порушеннями зору

У Дніпропетровській ОВА розробили серію аудіо уроків англійської мови для людей з порушеннями зору. Ініціативу презентували на засіданні Координаційного центру підтримки цивільного населення. Усі матеріали передали Дніпровському учбово-виробничому підприємству Українського товариства сліпих. Про це повідомили в обласній військовій адміністрації. 

«Сьогоднішню зустріч присвятили темі безбар’єрності. Надзвичайно важливій, особливо зараз. І це не лише про пандуси. Працюємо у різних напрямках. Прагнемо зробити ще доступнішими для мешканців різні сфери. Маємо враховувати потреби людей з інвалідністю під час благоустрою вулиць, громадських місць, освітнього простору», – зазначила заступник начальника Дніпропетровської ОВА Надія Задорожна. 

Інтерактивний курс з англійської складається з 10 аудіо уроків. Тривалість кожного 10 хвилин. Серед тем – родина, улюблена пора року, домашні тварини, їжа, школа, «у місті» та «моя професія».

Кожне заняття складається з декількох частин. Спершу ознайомлення з новими словами. Далі – використання їх у діалозі. Наприкінці – повторення вивченого.

«Це наша спільна ініціатива з департаментом соціального захисту населення ОВА. Метою було створення можливостей для людей з порушеннями зору вивчати іноземну мову. Усі матеріали адаптовані, доступні та інтерактивні. Уроки можна слухати у транспорті, на прогулянці, вдома», – розповіла начальник відділу Центру соціальної допомоги та підтримки Дар’я Гребенюк. 

Вона додала, що в області втілюють ще один проєкт – тренування зі скандинавської ходьби для людей з порушеннями зору.

Тренування проводять кваліфіковані інструктори у парках та скверах Дніпра. Активності організовують щотижня. На перших заняттях освоюють техніку ходьби. На наступних – її вдосконалюють.

Допомагають – гайди. Вони йдуть поруч, підказують напрямок руху та попереджають про перешкоди.

«Всі питання безбар’єрності, які сьогодні розглядалися, надзвичайно важливі для нас. Бо перешкоди для незрячого – це велика проблема. З державою, партнерами, ми разом намагаємося їх усунути», – сказав директор Дніпровського учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих Сергій Кіт.

Під час засідання представники благодійних фондів розповіли про свої ініціативи. Зокрема, один з них планує запустити в області соціальне таксі.