На Дніпропетровщині у Малих групових будиночках не створюють тепличних умов, а готують дітей до виходу у соціум

На Дніпропетровщині у Малих групових будиночках не створюють тепличних умов, а готують дітей до виходу у соціум
1 червня 2021 року на Дніпропетровщині відкрили другий Малий груповий будиночок. Він створений для того, щоб дітки сироти та позбавленні батьківського піклування проживали у гідних умовах. Такі умови мають бути у всіх дітей в Україні.

Керівниця закладу Маргарита Брунич дуже задоволена, що Дніпропетровська область взяла участь у пілотному проєкті розпочатому у державі:


«Таких малих групових будиночків не так багато. Наш будиночок передбачає перебування у ньому одночасно десятьох дітей, які мають окремий статус», - говорить вона.



Наразі у будинку перебуває четверо дітей із двох сімей — дві сестрички і брат та сестричка. Це дітлахи, які позбавленні батьківського піклування.

«Наша мета не є створення тепличних умов для дітей. Ми повинні їх привчати до виходу в соціум», - каже Маргарита Брунич.



Для цього наставники будуть вчити дітей готувати їсти, прати білизну, дивитися за власним одягом, прибирати в будинку. Ці прості речі роблять діти вдома та дорослі щоденно. Оскільки такий заклад створений для тимчасового перебування, вихованцям шукатимуть нову родину.

До цього нового влаштування у родину, діти будуть під постійним наглядом. У кожної дитини є власна кімната. Для цього у приміщенні облаштовані п’ять спалень з двома ліжками у кожній. Перебувати у закладі можуть діти віком від трьох і до 18 років. Також будинок розрахований на приймання дітей з інклюзією. Для цього облаштовано ванну кімнату та санвузол, також до входу і виходу збудовані пандуси.

Окрім цього, вихованцям дають кишенькові гроші. Кошти на це будуть виділяти із бюджету громади. Для цього для кожної дитини відкрили особистий рахунок. Таким чином дітей будуть навчати й фінансовій грамоті.

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук зазначив, що відкриття Малих групових будиночків - це хороша подія не тільки для суспільства, а й для всієї країни.



«Чудово, що саме сьогодні, в день захисту дітей ми відкриваємо такий будиночок. У 2018 року Кабінет Міністрів була прийнята програма про ці  будинки і заплановано будівництво чотирнадцяти таких об'єктів. Дніпропетровська область обрана в рамках пілотного проекту і вже за планом будується шість таких будинків. Один з них вже є в Солоному», - розповів Микола Лукашук.

Голова Дніпропетровської обласної ради додав, що подібні будиночки незабаром відкриють в селі Раївка Синельниківського району, Богданівка, Кам'янському та Покрові
Темы: