Децентралізація — одна з найуспішніших реформ: деталі форуму «Україна 30»

Сьогодні у столиці відбувся Всеукраїнський форум «Україна 30. Децентралізація». На ньому під час виступу Президент України Володимир Зеленський розповів про важливість реформи самоврядування, законодавчі акти, які надали територіальним громадам не лише повноваження, а й фінансову базу для їхньої реалізації та про подальші плани реформування. Про це повідомили в прес-службі Дніпропетровській обласній раді.

Децентралізація — одна з найуспішніших реформ: деталі форуму «Україна 30»
«Децентралізація — одна з найуспішніших реформ, яка продовжує реалізуватись в Україні. Водночас вона — одна із найскладніших і най триваліших. Згадаймо, наприклад, той факт, що Європейську хартію місцевого самоврядування Україна підписала 16 листопада 1996 року і ратифікувала 15 липня 1997-го. Тоді ж було прийнято базовий закон про місцеве самоврядування. Довгий період країна не могла швидко просуватися в питанні децентралізації через обставини політичного характеру. Лише у квітні 14-го Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а згодом були прийняті законодавчі акти, які надали територіальним громадам не лише повноваження, а й фінансову базу для їхньої реалізації. Наша команда реалізувала 2 етап децентралізації — в червні минулого року Уряд затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Сформовано майже 1500 ТГ, які покривають всю територію країни. Тепер в Україні 136 районів, замість 490, які існували до реформи. Ці факти наочно демонструють, що реформа самоврядування в країні просувається набагато швидше, ніж всі роки до цього», — зазначив Президент України Володимир Зеленський.

b5990b3e48a1b528d57585f088ea5781_1627462016_extra_large.jpeg
Гарант також додав, що наразі задекларована готовність поглиблювати процеси децентралізації й передати громадам ще більше повноважень. На знак підтвердження — новий законопроєкт № 4298 «Про місцеві державні адміністрації», який обговорюється із залученням широкого кола громадськості та експертів.

«Дніпропетровщина — лідер не тільки за кількістю громад, а й за їхньою фінансовою спроможністю. ТГ нашого регіону не тільки збільшують свої власні надходження, а й активно залучають додаткові та позабюджетні кошти. Й обласна рада робить все можливе для розвитку громад. Наразі в області створено 86 ТГ. Торік п’ять із них потрапили в ТОП-10 кращих в Україні», — наголосив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Під час Всеукраїнського форуму очільник держави зазначив, що після завершення другого етапу децентралізації в Україні необхідно здійснити детальний аудит і виправити допущені помилки та наявні прорахунки.
Темы: