Підтримка та супровід: як обласна рада взаємодіє з фермерськими господарствами Дніпропетровщини

Голова постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу та соціального розвитку села Тамара Скорук розповіла, яким чином фермерські господарства взаємодіють з обласною радою.

«В першу чергу, потрібно зазначити, що на базі обласної ради під головуванням Миколи Лукашука працює Дніпропетровське інвестиційне агентство. Воно працює з бізнесом, займається підтримкою та супроводом інвесторів, зокрема, фермерів. Пропонують актуальні напрямки для інвестування, а також території для реалізації проектів. Дніпропетровське інвестиційне агентство надає послуги персонального менеджера, складає «дорожню карту» реалізації інвестиційного проекту та здійснює пост-інвестиційну супровід діяльності компаній. Крім того, ДІА допомагає у виборі потенційних партнерів. Створює і презентує маркетингові продукти для просування позитивного іміджу регіону як надійного партнера», - розповіла вона.

Читайте також: «Якщо погодні умови і надалі будуть сприятливими - Україна отримає один з найкращих врожаїв», - фермер

Крім цього, Тамара Скорук поділилась прикладами успішного співробітництва. За її словами, серед найбільш успішних прикладів співробітництва обласної ради та сільськогосподарських компаній можна згадати такі:

MAS Seeds Україна – український підрозділ французької насіннєвої компанії MAS Seeds, що входить до сільськогосподарської кооперативної групи MAISADOUR, та вже понад 10 років присутній на українському ринку. Завод з доробки насіння MAS Seeds, є насіннєвим гігантом №1 в Україні з потужністю виробництва 1 млн посівних одиниць на рік. 90% насіння кукурудзи та 50% насіння соняшнику MAS Seeds, що реалізується на українському ринку, виробляється в Україні, інші об’єми імпортуються із насіннєвих заводів MAS Seeds у Франції та Іспанії.

«Перший ягідний» кооператив, який створили 12 підприємців. Загальна посівна площа – майже 30 гектарів. За сезон тут збирають та збувають до 150 тонн полуниці й малини. Акцент роблять на вирощуванні полуниці, літньої та ремонтантної малини. До того ж у якості експерименту вирощують ожину, лохину, смородину, аґрус, виноград та плодово-ягідні дерева.

Одним з лідерів українського ринку овочевої продукції є ТОВ «ВПК «Агро». Підприємство засноване в 2006 році і спеціалізується на вирощуванні й тривалому зберіганні овочевих культур, а саме багатьох видів капусти, картоплі, моркви, буряка, цибулі, цукрової кукурудзи, а також є піонером з вирощування коренеплідної та стеблової селери. Компанія самостійно реалізовує весь цикл виробничого процесу. Тут проводять випробування нових сортів і гібридів різних видів капусти усіх закордонних насіннєвих компаній, що представлені в нашій країні. В овочесховищах європейського рівня, загальною місткістю 34000 тонни, експериментують на предмет лежкості й збереження товарних якостей вирощених овочевих новинок.

Читайте також: Дніпропетровщина очолила всеукраїнський рейтинг виробників сільського господарства

Ще одним вагомим прикладом є діяльність ТОВ «Сади Дніпра». Це ключовй виробник яблук та груш, що експортує свою продукцію до країн ЄС, Близького Сходу, Південно-Східної Азії, Африки тощо.
Підприємство запровадило інноваційний метод зберігання продукції, збудувавши Сховище за передовою технологією зберігання у регульованій атмосфері – динамічному газовому середовищі (ДГС).

НВФГ Компанія «МАЇС» – розробник базових селекційних форм та комерційних гібридів кукурудзи. За 25 років компанія створила власний генетичний банк, що містить кілька тисяч селекційних зразків. Це підприємство з замкненим циклом фірмового насінництва, що має власну ліцензовану лабораторію якості насіннєвого продукту. Усі етапи – створення гібридів, вирощування насіння і його продаж – відбуваються в межах однієї структури. Крім того Компанія є членом Міжнародної асоціації тестування насіння (ISTA), Американської асоціації виробників насіння (ASTA).

Нагадаємо, голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук вважає, що Дніпропетровщина завжди була в лідерах із розвитку агропромислового комплексу країни.







Темы: